„Rotterdam moet wiet kweken voor patiënten”
Laat de vijf hennepplanten die iedereen voor eigen gebruik mag hebben, beheren door de gemeentekwekerij. Dat bepleitte Leefbaar Rotterdam (LR) donderdag.
De partij komt hiermee op voor patiënten die sinds 1 september geen cannabis meer kunnen krijgen via de stichting Patiëntenbelangen Medicinale Marihuana (PMM).
Sinds september verstrekken apotheken de medicinale cannabis. Het Bureau voor Medicinale Cannabis controleert de kwaliteit van de cannabis en organiseert de distributie. Volgens Leefbaar Rotterdam valt 75 procent van de mensen die werden voorzien door de stichting wegens de nieuwe regels buiten de boot. „Deze mensen zijn aangewezen op coffeeshops, maar voelen zich in een dergelijke omgeving niet op hun gemak”, aldus fractieleider R. Sörensen.
Zijn fractie heeft het gemeentebestuur gevraagd „de grenzen van de wet te verkennen” om ervoor te zorgen dat alle patiënten die door PMM werden voorzien, de medicinale cannabis kunnen blijven gebruiken. „Een manier zou kunnen zijn om Rotterdammers te vragen om de vijf cannabisplanten die nu voor eigen gebruik worden gedoogd, te laten beheren door de gemeente ten behoeve van patiënten.”
Burgemeester Opstelten wil nog niet inhoudelijk reageren op het voorstel. „Mijn eerste spontane reactie is: Laat iedereen dit binnen zijn eigen verantwoordelijkheid doen.” Opstelten gaf wel aan dat het plan van LR nader wordt besproken binnen het college.
Ook D66 vraagt zich af of Rotterdam niet een tussenweg kan bewandelen en wil voor de PMM een overgangsperiode van een paar jaar inlassen. „Op deze wijze kunnen patiënten die geen beroep kunnen doen op levering via de apotheek, toch verlichting van hun pijn krijgen onder acceptabele condities wat betreft bereikbaarheid, prijs en kwaliteit.”
G. de Zwaan (PMM) stelt dat de medicinale wiet te duur is en minder van kwaliteit dan de cannabis waar zijn patiënten aan zijn gewend. Apothekers leveren bovendien geen kant en klare joints, terwijl ouderen vaak moeite hebben met het draaien daarvan.