Overheid sluit 20 protestantse kerken in Italië
ROME – De overheid van het Noord-Italiaanse gebied Lombardije heeft onlangs twintig protestantse kerken gedwongen om de deuren te sluiten. De overheid beroept zich op een regionale bouwwet uit 2005.
Hoewel de grondwet van Italië vrijheid van godsdienst garandeert, kan door de bouwwet het recht op godsdienstuitoefening worden ingeperkt. Niet alleen protestantse kerken maar ook andere kerkgenootschappen kunnen daardoor worden geraakt, zo meldde European Protestant News Network maandag.
Voorganger Massimo Aquilante, voorzitter van de Federatie van Protestantse Kerken (FCEI) en van een overlegorgaan van evangelische kerken en de overheid (CCERS), spreekt van intolerantie in de Italiaanse politiek jegens religieuze minderheden. De wet uit 2005 is volgens hem in het leven geroepen om de islamitische gemeenschap in de bouw van hun religieuze gebouwen te dwarsbomen.
Zowel de FCEI als de CCERS willen een maatschappelijk debat op gang brengen om te werken aan een nationale wet inzake vrijheid van godsdienst. Ze hopen zo de „fascistische” maatregel van „toegestane erediensten”, de culti ammessi, te overwinnen. Italië is niet meer exclusief rooms-katholiek en dat moet zich ook gaan vertalen in beleid, zegt Aquilante op de website Voci Protestanti. In maart hebben de organisaties daarvoor twee conferenties gepland in Rome en Milaan.
De Rooms-Katholieke Kerk is de grootste geloofsgemeenschap van Italië, met op papier 57,6 miljoen gedoopten. De protestanten tellen in totaal ongeveer 400.000 leden. Ze zijn sterk versnipperd. De grootste kerken van de Reformatie hebben zich verenigd in een koepel: de Federatie van Protestantse Kerken (FCEI). Hieronder vallen onder anderen lutheranen (5000 leden), waldenzen (30.000), baptisten (5000) en zevendedags-adventisten (9000).
De Assemblee di Dio, een opwekkingsbeweging waaronder zo’n 100.000 mensen zich scharen, trekt apart op. De grootste groep van protestantse kerken zijn de evangelicalen, vertegenwoordigd door de Evangelische Alliantie in Italië, die ongeveer 250.000 leden telt.