Buitenland

Belgische diamanthandel bekend doelwit dieven

BRUSSEL (ANP) – Brussels Airport in Zaventem is een van de grootste uitvoerhavens voor de diamanthandel ter wereld. Ongeveer 40 kilometer verderop ligt Antwerpen, het hart van de wereldwijde diamantindustrie. Al eeuwenlang staat de stad bekend als de diamantstad. De handel in het mineraal floreert nog steeds. Vorig jaar werd 6,95 miljoen karaat aan diamanten geëxporteerd.

19 February 2013 11:18Gewijzigd op 15 November 2020 02:02

Een plek waar waardevolle spullen worden verhandeld, is een doelwit voor criminelen. Maandagavond werd een vliegtuig op Brussels Airport overvallen door acht zwaarbewapende overvallers. Wat er buit is gemaakt, is nog niet bekendgemaakt, maar het beroofde vliegtuig was van transportbedrijf Brink’s, bekend om zijn diamantenexport. De buit is vermoedelijk 50 miljoen dollar (ruim 37 miljoen euro). Het is niet de eerste keer dat criminelen zich storten op de Belgische diamanthandel. Vooral het hart van de industrie, Antwerpen, wordt regelmatig getroffen door criminele bendes.

In oktober 2012 werd een Indiase handelaar in Antwerpen overvallen. De buit zou rond de 21 miljoen euro bedragen. De daders, vermoedelijk van de Italiaanse maffia, zijn nog voortvluchtig. De politie in Antwerpen heeft een beloning van 500.000 uitgeloofd voor het geven van de gouden tip.

In maart 2010 vond een soortgelijke roof plaats. Criminelen waren het huis van een Indiase diamantair in Antwerpen binnengedrongen en dwongen hem zijn diamanten uit zijn winkel op te halen. De buit: 4,5 miljoen euro.

De grootste diamantroof ooit vond in februari 2003 plaats. Er was ingebroken in de kluizenzaal van het Antwerp Diamond Center. 160 kluizen waren leeggeroofd, minstens 100 miljoen euro aan diamanten werd buitgemaakt. België sprak van de ‘diamantroof van de eeuw’. Criminele bendes richten zich echter niet alleen op de diamantairs. Een bankoverval in de diamantwijk van de stad Antwerpen in 2007 leverde criminelen een buit van 21 miljoen euro op.

De diamanthandel in België heeft meerdere malen stilgelegen. In 2001 viel de export twee keer stil, omdat luchtvaartmaatschappijen niet meer wilden vliegen na een mislukte overval. De veiligheid op de luchthaven liet volgens de maatschappijen te wensen over.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer