„Kwaliteit Duitse onderwijs gaat hard achteruit”
Het Duitse onderwijssysteem rammelt aan alle kanten. Er zijn te veel voortijdige schoolverlaters, te weinig eindexamenkandidaten, er is structureel te weinig ondersteuning voor kinderen uit sociaal zwakke gezinnen en te veel mensen blijven ongeschoold.
Dat is volgens de Duitse zender ARD de conclusie van het vrijdag verschenen eerste ”Bildungsbericht” van de ministers van Onderwijs uit de verschillende Duitse deelstaten.
De bewindslieden pleiten in de rapportage voor extra financiële steun. Ze wijzen erop dat de bondsrepubliek momenteel duidelijk minder investeert in onderwijs dan andere industrielanden. Bovendien zijn er grote verschillen in de kwaliteit van het onderwijs in de afzonderlijke deelstaten. Zo krijgen middelbare scholieren in Beieren aanmerkelijk meer uren les per jaar dan bijvoorbeeld leerlingen in Berlijn.
Het percentage scholieren dat er voortijdig de brui aan geeft, verschilt sterk per deelstaat. In het oostelijke Saksen-Anhalt is het percentage voortijdige schoolverlaters 14,5, terwijl het aan Nederland grenzende Noord-Rijnland-Westfalen een uitval kent van 7,1 procent.