Binnenland

Weinig draagvlak voor fuseren provincies

HILVERSUM (ANP) – Het kabinetsplan om Nederland in de toekomst op te delen in vijf grote landsdelen vindt weinig draagvlak onder de bevolking. Ruim de helft van de Nederlanders (54 procent) is tegen het samenvoegen van provincies. Drie op de tien zijn voorstander van grotere provincies. Dit blijkt maandag uit onderzoek van EenVandaag en regionale omroepen onder 29.000 deelnemers van het EenVandaag Opiniepanel.

18 February 2013 17:31Gewijzigd op 15 November 2020 02:01
Foto ANP
Foto ANP

De weerstand tegen provinciale fusies is het grootst in Friesland (79 procent) en Flevoland (75 procent), gevolgd door Zeeland (73 procent) en Limburg (66 procent). Tegenstanders geven aan dat de afstand tussen burger en bestuur te groot wordt. Ook zijn ze bang dat de identiteit van hun eigen provincie verloren gaat en verwachten ze dat de fusies meer geld gaan kosten.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken streeft naar een fusie tussen Noord-Holland, Utrecht en Flevoland voor de provinciale statenverkiezingen van 2015. De vorming van een superprovincie staat vooral inwoners van Flevoland niet aan. In Noord-Holland is 51 procent van de bevolking hier tegen. Een meerderheid onder de inwoners van de beoogde superprovincie wil een referendum. Ruim een kwart van de Noord-Hollanders (27 procent) wil liever met Zuid-Holland fuseren. In Flevoland bestaat een lichte voorkeur (18 procent) voor een samengaan met Noord-Holland.

Onder Utrechters is Gelderland populairder als fusiepartner dan Noord-Holland en Flevoland. De liefde is niet wederzijds, want 48 procent van de inwoners van Gelderland fuseert liever met Overijssel.

Friesland, Utrecht en Flevoland zijn bij de ondervraagden het minst geliefd als fusiepartner. Van de Friezen zelf kiest 37 procent voor een samengaan met Groningen, maar 77 procent van de Groningers kiest liever voor Drenthe.

Het online onderzoek is uitgevoerd van 6 tot en met 14 februari.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer