Wanbeleid gevoerd bij Van der Moolen
AMSTERDAM (ANP) – Bij het failliete handelshuis Van der Moolen is op onderdelen wanbeleid gevoerd. Oud-topman Richard den Drijver was daarvoor verantwoordelijk. Maar voor een deel valt dat ook toe te rekenen aan de raad van commissarissen van het handelshuis en aan oud-directeur Hans Kroon. Dat heeft de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam vrijdag geoordeeld.
Het wanbeleid leidde tot het faillissement van Van der Moolen in september 2009. Een maand daarvoor was al surseance van betaling aangevraagd. Volgens de ondernemingskamer werd onder meer wanbeleid gevoerd in de samenwerking met entertainmentbedrijf Avalon en bij de inkoop van eigen aandelen.
Den Drijver en Kroon draaien op voor de kosten van het onderzoek naar de gang van zaken bij Van der Moolen. Voor dat onderzoek stelde de ondernemingskamer in 2010 twee onderzoekers aan. Het onderzoek bestreek de ontwikkelingen bij Van der Moolen in de periode tussen 1 januari 2005 en 10 september 2009. Het onderzoek werd aangevraagd door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en grootaandeelhouder ASR Nederland.
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) noemt de kwestie-Van der Moolen „een schoolvoorbeeld van de manier waarop bestuurders een onderneming de vernieling in kunnen draaien”. De VEB spreekt van ondoordachte plannen, misleidende informatie en grootschalige belangenverstrengeling. De VEB vindt de uitspraak van de ondernemingskamer „een belangrijke stap richting compensatie voor gedupeerde beleggers”.