Zeeuwse basisscholen vechten voor bestaan
KAPELLE – Colon, een organisatie waarbinnen 25 reformatorische basisscholen uit Zeeland met elkaar samenwerken, sluit niet uit dat diverse scholen een fusie zullen overwegen om in de toekomst reformatorisch basisonderwijs te kunnen blijven garanderen.
Dat heeft woordvoerder J. C. de Waal van Colon donderdagmiddag desgevraagd bevestigd. Hij reageert daarmee op het advies van de Onderwijsraad om de opheffingsnorm voor basisscholen te verhogen naar honderd leerlingen. Scholen die niet aan de norm voldoen moeten sluiten of fuseren. De raad stelt voor om de scholen de komende vijf jaar de gelegenheid te geven om door middel van fusies aan de nieuwe normen te voldoen.
Al een jaar geleden is op een algemene ledenvergadering van Colon een werkgroep ingesteld die onderzoekt welke maatregelen nodig zijn om reformatorisch basisonderwijs in Zeeland toekomstbestendig te maken. Woensdagavond komt de werkgroep met zijn conclusies. „De mogelijkheid van een fusie wordt niet uitgesloten. Mogelijk zullen enkele scholen zich daarop willen oriënteren”, zegt woordvoerder De Waal van Colon.
De strengere eisen die de Onderwijsraad stelt aan het aantal leerlingen laat volgens De Waal de noodzaak zien van nauwere samenwerking tussen reformatorische basisscholen. „Een strengere opheffingsnorm plaatst kleine scholen voor problemen. Zij worden in hun voortbestaan bedreigd. Tegelijk is de vraag terecht of een school met dergelijke kleine leerlingaantallen nog wel voldoende kwaliteit kan leveren. Bovendien is het voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind niet goed als het in een klasje zit met drie of vier medeleerlingen.”
De Waal signaleert dat er scholen zijn met in totaal 400 leerlingen verspreid over diverse locaties. „Dat is een versnippering. Het is goed dat er eens grondig over wordt nagedacht of dat wel nodig en zinnig is. Ouders zijn niet op voorhand negatief, zo is mijn ervaring, als hun kind een stukje moet reizen om in een naburige plaats reformatorisch onderwijs te volgen.”