„Amarantis handelde onwenselijk”
DEN HAAG – De bestuurders en toezichthouder van de vroegere Amarantis Onderwijsgroep handelden soms onwenselijk. In een enkel geval was er sprake van belangenverstrengeling. Een uitgave van 210.000 euro kan niet verantwoord worden. Daar zou een jusititeel onderzoek naar ingesteld moeten worden
Dat staat in het rapport ”Niet onwettig, wel onwenselijk” van de commissie onderzoek financiële problematiek Amarantis, onder leiding van oud-GroenLinksleider Halsema. Ze overhandigde het rapport donderdagmiddag aan minister Bussemaker van Onderwijs.
Begin december kwam naar buiten dat leidinggevenden van Amarantis, dat ondertussen is gesplitst in enkele scholengemeenschappen, mogelijk zichzelf financieel hadden bevoordeeld. Op verzoek van Bussemaker stelde Halsema een onderzoek in.
De hoofdconclusie is dat het vermeende onregelmatig handelen van bestuurders en toezichthouders, op een enkel geval na, niet in strijd is met de wet noch met interne regels van de instelling. Volgens Halsema kunnen er wel vragen worden gesteld bij het gedrag van betrokkenen. Zo werd een leaseregeling ingevuld met twee auto’s en een ov-jaarkaart. Verder was er een onduidelijke takenpakket van de oud-voorzitter van ROC ASA. Die bleef aan als beleidsadviseur en ontving in zeven jaar meer dan een half miljoen euro. Dit is weliswaar niet onrechtmatig, maar het is geen doelmatige besteding van publiek geld, aldus Halsema.
Ook is er volgens de commissie sprake geweest van de schijn van belangenverstrengeling toen de voormalig directeur huisvesting leveranciers van Amarantis opdracht gaf voor een verbouwing van zijn eigen woning.
Belangenverstrengeling was er ook bij de vicevoorzitter van de raad van toezicht bij de benoeming van externe adviseurs
De commissie concludeert dat er bij zeven van de acht onderzochte signalen geen sprake is van een vermoeden van strafbare feiten. Ten aanzien van één signaal, een betaling van 210.000 euro, heeft Halsema vastgesteld dat er onjuist is gehandeld, maar de commissie heeft niet voldoende bevoegdheden om dit volledig uit te zoeken. Het advies is om het openbaar ministerie in te schakelen.