Economie

Economen: recessie geen verrassing

DEN HAAG (ANP) – De nieuwe periode van recessie waarin Nederland is beland, komt niet als verrassing. De negatieve trend valt binnen een periode van laagconjunctuur die in 2011 begon met een aantal kwartalen van krimp. „De export leefde in het vierde kwartaal van 2012 weer op, maar was niet voldoende om de Nederlandse economie in de plus te krijgen”, zei CBS-econoom Peter Hein van Mulligen donderdag.

14 February 2013 12:27Gewijzigd op 15 November 2020 01:56

Nederland zag de economie in het vierde kwartaal krimpen met 0,2 procent vergeleken met de voorgaande maand. In het derde kwartaal bedroeg de teruggang 1 procent. Het is de derde keer sinds 2009 dat de Nederlandse economie in recessie is. Daarvan is sprake als de economie twee opeenvolgende kwartalen krimpt.

De uitvoer was het lichtpuntje dat nog wat tegenwicht gaf. Die groeide met 3,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de wederuitvoer droeg hier aan bij met een stijging van 8,8 procent. De export van in Nederland geproduceerde goederen groeide licht na een krimp in het derde kwartaal. De uitvoer van aardgas, aardolieproducten en chemische producten was flink hoger.

Maar alle andere seinen stonden op rood. De investeringen daalden in het vierde kwartaal met 5,2 procent vergeleken met een jaar eerder. „Sinds 1998 stonden de investeringen niet meer op zo’n laag niveau”, schetst Van Mulligen. Vooral de bouw is zwaar getroffen met een daling van 9 procent. Investeringen in woningen, grond-, weg- en waterbouwkundige werken liepen verder terug. Alleen in computers is meer geïnvesteerd.

Ook consumenten blijven de hand op de knip houden. De bestedingen van huishoudens daalden in het vierde kwartaal met 2,3 procent. De teruggang in dat kwartaal was zelfs hoger dan in de voorgaande kwartalen. Zo kochten huishoudens ruim 9 procent minder duurzame goederen. Vooral aan auto’s en meubels gaven ze minder uit. „Door de hogere btw, maar ook door de gestegen werkloosheid hebben mensen gewoon minder te besteden”, legt Van Mulligen uit.

Onveranderd slecht is het gesteld met de arbeidsmarkt. Het aantal banen daalde in het vierde kwartaal met 18.000 vergeleken met het vorige kwartaal. Ten opzichte van een jaar eerder waren er 93.000 banen minder, waarmee het aantal banen daalde tot het niveau van 2007.

Toch is er na de ’triple-dip ook hoop, meent hoofd macro-economie Maarten Leen van ING bank. In de tweede helft van het jaar zal de economie weer licht in de plus komen, denkt hij. „Het consumentenvertrouwen in Duitsland (onze belangrijkste exportmarkt) trekt weer aan, bezettingsgraden in de fabrieken stijgen en de eurocrisis is geluwd. De angst voor het uiteenvallen van de euro is er niet meer.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer