„Wereldbeeld belemmert zicht op wonderen”
GRONINGEN – Het huidige mechanische wereldbeeld belemmert het zicht van christenen op de wonderen van Jezus. Dat stelde dr. J. van Bruggen dinsdagavond vast tijdens een tweede aflevering van de cursus Nieuwe Testament in Groningen.
De cursus Nieuwe Testament is een particulier initiatief uit Apeldoorn. Tijdens de eerste module, in het najaar van 2012, waar 800 cursisten op inschreven, stond een algemene introductie van de evangeliën op het programma. De tweede module –die evenals in 2012 wordt gehouden in Groningen, Apeldoorn en Ridderkerk en in alle plaatsen is volgeboekt– heeft als thema ”Het Evangelie van het Koninkrijk. Leren luisteren naar evangelisten en apostelen.”
In Groningen maakte de nieuwtestamenticus dr. J. van Bruggen gisteravond een begin met de tweede module. Tijdens deze eerste avond, die bezocht werd door ongeveer 220 cursisten, stonden de wonderen van de Heere Jezus centraal. Dr. Van Bruggen begon zijn lezing met de opmerking dat bezinning op de wonderen nodig is. „Hedendaagse christenen worden belemmerd in het zicht op de wonderen vanwege een mechanisch wereldbeeld.”
Volgens de emeritus hoogleraar van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt blijkt dat Jezus Koning is omdat Zijn woord wet is. In tegenstelling tot allerlei wonderdokters gebruikte Jezus geen middelen en geen magie. Hij vroeg ook geen geld voor Zijn wonderen. „Met uitzondering van één wonder waren Zijn wonderen goedbeschouwd één grote hersteloperatie: gespitst op de heling van schepselen en van de schepping. Jezus maakte het ”Vrede op aarde, in de mensen een welbehagen”, tot werkelijkheid en daarom is Hij de Koning van het aangekondigde hemelrijk.”
Dr. Van Bruggen noemde het opvallend dat de wonderen van Jezus in de Bijbel nergens als trofeeën worden gezien. „Integendeel, nergens wordt een verzamellijst van wonderen bijgehouden. Naast het beroep op het getuigenis van Johannes de Doper functioneren de wonderen voor Jezus als een legitimatiebewijs dat Hij van de Vader is gezonden. Zodoende hebben de wonderen altijd het karakter van een teken.”
Demonen reageren altijd opvallend als Jezus in de buurt komt, zei dr. Van Bruggen. „Hedendaagse christenen zijn onder invloed van het wetenschappelijk wereldbeeld niet alleen het zicht op wonderen kwijtgeraakt, maar ook het zicht op de rol van de satan”, stelde de docent. Bij de terugkeer van de zeventig uitgezondenen ziet Jezus de satan als een bliksem uit de hemel vallen. Volgens dr. Van Bruggen moeten christenen hieruit leren de wonderen te zien binnen het grote kader van de kosmische strijd die er in deze tijd woedt.
Dr. Van Bruggen wees op de ‘merkwaardige’ houding van Jezus, Die wars is van iedere pr-activiteit. Hij had geen behoefte aan publiciteit en wilde dat de wonderen slechts door het geloof zouden worden gezien. „Daarom is het niet vreemd dat Jezus Christus nauwelijks in de seculiere geschiedschrijving voorkomt. Hij doet wel heel grote dingen, maar opereerde ogenschijnlijk alleen in een uithoek en in de marge. Hoewel de nabijheid van het hemelrijk voor omstanders voelbaar werd, blijkt telkens weer de terughoudendheid van de Machtige omdat Hij vernedering als Zijn watermerk had.”
Uitvoerig ging dr. Van Bruggen in op de vraag van een van de cursisten: „Wat moeten wij denken van gebedsgenezers zoals Jan Zijlstra?”
Volgens de nieuwtestamenticus is het opvallend hoe in de Bijbel het verrichten van wonderen altijd wordt voorbehouden aan „een ingeperkte groep.” Ook als sommigen uit de apostelen wonderen doen, worden die altijd gezien als bevestigingen van het woord van de Heere. Zulke wonderen kunnen dan volgens dr. Van Bruggen met recht apostolische sacramenten worden genoemd.