Indonesië sust gemoederen over uitspraken minister
Minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken heeft woensdag in een telefoongesprek met zijn Indonesische collega Wirajuda zijn „zorg en ongerustheid” uitgesproken over de anti-Nederlandse opmerkingen van de Indonesische minister van Justitie.
Die bewindsman, Yusril Ihza Mahendra, zei maandag in een interview met de GPD-kranten en het NOS Journaal dat hij Nederlanders haat wegens het koloniale verleden. „Ik ben niet tegen de Nederlanders, ik ben tegen onrechtvaardigheid. Omdat de Nederlanders onrechtvaardig zijn, haat ik ze”, aldus Mahendra.
Hij verwees in het interview naar de terreur die kapitein Westerling in 1946 op het eiland Celebes toepaste. „De Nederlanders hebben in Zuid-Celebes 40.000 mensen gedood. Daar is geen enkel onderzoek naar gedaan”, aldus de justitieminister. „Jullie bekritiseren ons altijd over de mensenrechten. Ik kan dezelfde vraag stellen: Wat deden jullie toen jullie dit land koloniseerden? Hoeveel mensen zijn in het verleden door de Nederlanders gedood?”
De Hoop Scheffer belde woensdag zijn collega vanuit Ankara, waar hij samen met premier Balkenende een bezoek bracht aan de Turkse regering.
Het Nederlandse volk en parlement moeten de uitspraken van de Indonesische minister niet emotioneel opvatten. Dat zei minister Wirajuda woensdag tegenover Indonesische verslaggevers voordat hij in een telefoongesprek met minister De Hoop Scheffer opheldering zou geven over de uitlatingen.
„Ik denk dat de uitspraak eerlijk is bedoeld en niet opgevat hoeft te worden alsof meneer Yusril tegen het Nederlandse volk is”, aldus Wirajuda. „Hij verklaarde niet tegen Nederland te zijn, maar tegen onrechtvaardigheid.”
De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken vond dat er snel duidelijkheid moest komen over de zaak. „Niemand moet de zaak opkloppen alsof er sprake is van een diplomatieke rel, het terugtrekken van de ambassadeur en dergelijke.”
De Indonesische bewindsman sloeg de plank in het interview herhaaldelijk mis. Zo verweet hij dat Nederland van Indonesiërs een visum vraagt, terwijl Surinamers, ook inwoners van een ex-kolonie, dat niet hoeven. Surinamers moeten voor een reis naar Nederland echter net als Indonesiërs een visum regelen.
Nederland deed overigens wel degelijk onderzoek naar de contraterreur van Westerling. Volgens die cijfers werden onder directe leiding van Westerling (”de bloedhond van Celebes”) 388 Indonesiërs gedood. De totale eenheid zou 1533 personen hebben vermoord.
Voor De Hoop Scheffer geeft de situatie op dit moment geen reden om verdere stappen te ondernemen. Wel zal Nederland „diplomatiek contact” houden met Indonesië over de kwestie.