Binnenland

Nederland verbruikt niet alleen Gronings gas

GRONINGEN (ANP) – In het Nederlandse gasnet stroomt niet alleen aardgas dat wordt gewonnen in Groningen. Ook gas uit het buitenland en kleine gasvelden in Nederland, dat een andere samenstelling heeft dan het Groningse gas, wordt al jaren gebruikt in het Nederlandse net. Wel moet het voor gebruik in de huishoudelijke markt eerst worden vermengd met stikstof, zodat er geen problemen optreden bij kooktoestellen en cv-ketels. Dat zegt de Gasunie, beheerder van het gasnet, dinsdag.

12 February 2013 13:50Gewijzigd op 15 November 2020 01:54

Kachels en gasstellen in Nederland zijn alleen berekend op het zogenaamde laagcalorische gas uit Groningen. Daarin zit meer stikstof dan in hoogcalorisch gas uit het buitenland en andere kleinere gasvelden in Nederland. In Nederland zijn nu vijf mengstations, waar stikstof kan worden bijgemengd om het hoogcalorische gas zo te bewerken dat het dezelfde eigenschappen krijgt als het Groningse gas.

Omdat al langer bekend is dat de voorraad gas in het gasveld in Groningen de komende decennia steeds minder wordt, bereidt Nederland zich al voor op een toename van het gebruik van buitenlands gas. Het is volgens het bedrijf lastig te voorspellen wanneer het aanbod van gas uit Groninger lager wordt dan de vraag. „We zijn ook nog maar net geconfronteerd met de onderzoeken van het ministerie van Economische Zaken en de NAM”, zegt een woordvoerder van de Gasunie. Het staatsbedrijf moet nog in kaart brengen wat dat voor het gastransport betekent. „Het is voor iedereen van belang dat we dit zorgvuldig doen”, aldus de woordvoerder.

Het staatsbedrijf wil zich niet mengen in de discussie over het terugdraaien van de gaswinning in Groningen door de aanhoudende aardbevingen. „We kunnen ook niet zeggen wat het eventueel gedwongen terugdraaien van de gaswinning in Groningen betekent voor de prijs van het gas”, aldus een woordvoerder.

Aan het vermengen van het hoogcalorische gas zijn kosten verbonden. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bepaalt welke kosten de Gasunie in de tarieven van het gastransport mag meenemen, die uiteindelijk worden doorberekend aan de consument. Gasleveranciers moeten bepalen of verhoogde tarieven worden doorberekend in de uiteindelijke gasprijs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer