Suriname in ban van nieuwe goudovereenkomsten
PARAMARIBO (ANP) – Niet eerder was de hoogte van de goudprijs of de waarde van de aandelen van goudmultinational IamGold voorpaginanieuws in Suriname. Maar sinds de regering-Bouterse eind vorig jaar twee concept-‘gouddeals’ met de buitenlandse multinationals IamGold en Newmont/Surgold sloot, is de goudkoorts het gesprek van de dag.
Hoewel de details van de overeenkomsten formeel niet bekend zijn, heeft president Desi Bouterse de afgelopen maanden de grote lijnen wel geopenbaard. Duidelijk is dat de deal met Newmont-dochter Surgold gaat over de ontwikkeling van een nieuwe mijn in het oosten van het land. Bij IamGold gaat het over uitbreiding van de huidige activiteiten van werkmaatschappij Rosbel Goldmines (RGM) in het zuiden.
Een opvallend punt in de nieuwe overeenkomsten is dat de Surinaamse overheid met een behoorlijk belang deelnemer wordt in de nieuw op te zetten goudmijnen. Is het aandeel van Suriname in RGM nu slechts 5 procent, in de nieuwe deal stijgt dat naar 30 procent. In Surgold gaat Suriname voor 25 procent meedoen. Deze constructie leidt ertoe dat straks 58 procent van de goudopbrengsten in Suriname blijven, zo meldde Bouterse trots in zijn nieuwjaarstoespraak.
Toch is het juist dit onderdeel van de overeenkomst waar deskundigen kanttekeningen bijzetten. Een van hen is fiscalist Roy Shyamnarain. Meedoen betekent immers ook risico lopen en meebetalen aan de investeringen, zegt hij. Hij schat dat Suriname in totaal tussen 600 en 700 miljoen dollar (rond 500 miljoen euro) zal moeten neertellen voor de noodzakelijke investeringen.
„Deze deelname betekent meer risico’s, omdat het om een investering in een onderneming gaat en er ook tegenvallers kunnen zijn. De regering zal het geld via leningen verkrijgen, dus de rentekosten komen er ook nog bij. De opbrengsten moeten dan wel groot genoeg zijn om per saldo toch meer aan deze gouddeals over te houden dan bij de vorige deal”, zegt Shyamnarain. „Want laten we wel wezen, je gaat risico’s lopen om er wijzer van te worden. Anders had je dat geld beter kunnen besteden aan bijvoorbeeld beter onderwijs en betere gezondheidszorg.”
Het Surinaamse parlement zal zeer binnenkort een oordeel vellen over de overeenkomsten.