‘The Hague’ centraal in presidentsdebat Kenia
NAIROBI/DEN HAAG (ANP) – „Je kunt Kenia niet vanuit Den Haag regeren via Skype!” Dit zei premier Raila Odinga maandagavond tijdens het eerste tv-debat van presidentskandidaten in de geschiedenis van het Oost-Afrikaanse land.
Odinga’s woorden waren een reactie op zijn belangrijkste rivaal in de race om het presidentschap, vicepremier Uhuru Kenyatta. Die moet vanaf april terechtstaan voor het Internationaal Strafhof (ICC). Hij heeft gezegd dat hij Kenia vanuit Nederland gaat regeren als hij tot staatshoofd wordt gekozen. Volgens Kenyatta staat het de Keniaanse kiezers vrij op 4 maart democratisch hun vertrouwen uit te spreken in een ICC-verdachte als president.
Bij de Kenia-processen voor het ICC gaat het om politiek en etnisch gemotiveerde misdaden na de vorige presidentsverkiezingen in 2007. Bij de grootste geweldsuitbarsting sinds de onafhankelijkheid in 1963 kwamen toen meer dan 1000 Kenianen om het leven; meer dan 300.000 werden van huis en haard verdreven.
De presidentskandidaten riepen de circa 40 miljoen Kenianen op de etnische tegenstellingen achter zich te laten. De Kenianen zijn verdeeld in meer dan 40 stammen, tegenwoordig politiek correct aangeduid als „etnische groepen”, en in het verleden speelden etnische scheidslijnen altijd een belangrijke rol in verkiezingscampagnes. Kenyatta zei te hopen dat etniciteit een minder grote rol gaat spelen, als armoede en werkloosheid worden teruggedrongen.
Economische kansen zijn er. Kenia is een van de tien snelst groeiende economieën ter wereld. Het is de grootste thee-exporteur ter wereld; ook toerisme speelt er een belangrijke rol. Wel is de rijkdom, zoals in veel Afrikaanse landen, ongelijk verdeeld. Maar vooral in de hoofdstad Nairobi vormt de groeiende goed opgeleide middenklasse een belangrijke motor voor de economie.
KLM is naast de Keniaanse regering de grootste aandeelhouder van Kenya Airways, een van de grootste nationale luchtvaartmaatschappijen van Afrika.