Lonen 2,8 procent gestegen
De lonen stijgen dit jaar gemiddeld met 2,8 procent. Dat is bijna 1 procentpunt minder dan vorig jaar, toen de gemiddelde loonstijging uitkwam op 3,7 procent. De loonstijging is hoger in de CAO’s die al in 2002 werden afgesloten (3,7 procent) dan in de CAO’s die in 2003 totstandkwamen (2,6 procent).
Dat blijkt uit de najaarsrapportage van de Arbeidsinspectie over de CAO-afspraken die minister De Geus van Sociale Zaken woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
In het najaarsakkoord, dat werkgevers en werknemers vorig jaar met het kabinet hebben gesloten, was afgesproken dat de loonstijging dit jaar tot 2,5 procent beperkt zou blijven.
Voorzitter D. Terpstra van vakcentrale CNV noemt de hogere stijging van 0,3 procentpunt verwaarloosbaar klein. „De vakbonden verdienen een compliment voor de manier waarop zij zijn omgegaan met het akkoord.” Toch wil hij in de toekomst niet langer vaste percentages afspreken. Het gevolg is namelijk dat sectoren waarin het slecht gaat een even grote loonstijging bedingen als branches die goed lopen.
De Arbeidsinspectie onderzoekt twee keer per jaar de belangrijkste afspraken in de grootste CAO’s. Behalve naar de loonontwikkeling (89 CAO’s) kijkt zij ook naar afspraken over VUT en flexibele pensionering. Daaruit blijkt dat het omzetten van VUT in flexibele pensioenregelingen gestaag doorgaat. In 2002 kende 80 procent van de CAO’s een flexibele pensioenregeling. De gemiddelde leeftijd waarop werknemers van flexibele pensionering gebruikmaken, ligt op 61,3 procent. Bij de VUT is dat een jaar eerder.
Overigens wil het kabinet vanaf 2005 het gebruik van VUT en prepensioen ontmoedigen door de fiscale aftrekbaarheid van de premies niet meer toe te staan.
Uit de rapportage blijkt verder dat in 57 procent van de CAO’s afspraken zijn gemaakt op het gebied van preventie van arbeidsongeschiktheid.
Ook heeft de Arbeidsinspectie geconstateerd dat de laagste lonen eind 2002 voor werknemers van 23 jaar gemiddeld 5,2 procent hoger liggen dan het wettelijk minimumloon voor die leeftijd. Daarmee stijgen de laagste lonen voor het eerst sinds 1999 meer dan het wettelijk minimumloon. Ook de lonen voor jongeren van 15 tot en met 22 jaar liggen een stuk boven het wettelijk minimum. Een 22-jarige verdient 13 procent meer, iemand van 19 krijgt bijna 22 procent meer dan het wettelijk minimumjeugdloon.