Slapen maakt mensen slim
Leren tijdens de slaap is daadwerkelijk mogelijk. Kennis die overdag in vergetelheid raakte, wordt ’s nachts „gered” en staat de volgende dag weer ter beschikking.
Tot die conclusie komen Amerikaanse wetenschappers nadat ze proefpersonen woorden hadden laten leren. Na een nachtrust konden de personen zich meer woorden herinneren dan na een pauze zonder slaap.
De kandidaten moesten op elkaar lijkende woorden herkennen die door een taalcomputer werden uitgesproken. De onduidelijke uitspraak van de computer bemoeilijkte de herkenning. Na een pauze van twaalf uur zonder slaap herinnerden de testpersonen zich minder woorden dan na een pauze met slaap.
Volgens een andere groep onderzoekers is het opslaan van kennis een proces in fases, waarbij de slaap een belangrijke rol speelt. Het Britse vaktijdschrift Nature meldt dat kennis die zojuist is opgedaan, tijdens de slaap in het langetermijngeheugen wordt opgeslagen. Daarna kan zij weten echter weer in vergetelheid raken. Om duurzaam bewaard te blijven, moet de kennis een tweede keer in het langetermijngeheugen worden opgeslagen.
Tot nu toe stelden wetenschappers vast dat voldoende slaap onder meer belangrijk is voor het leren van feiten en het leren fietsen.