Binnenland

Dossiers patiënten in te zien door derden

UTRECHT – Het door de overheid gesubsidieerde medisch onderzoeksinstituut Nivel verzamelt momenteel alle patiëntendossiers van Nederlanders. Omdat ook de postcode van patiënten wordt opgevraagd, is informatie die onder het medisch beroepsgeheim valt gemakkelijk naar een persoon te herleiden.

Binnenlandredactie
11 February 2013 11:39Gewijzigd op 15 November 2020 01:52

Dat meldde De Telegraaf maandagmorgen. „De gegevens van de patiënten zijn volstrekt niet meer anoniem”, schrijft de directeur van softwareleverancier Labelsoft op een afgesloten internetpagina voor huisartsen. In openbare informatie is nergens te vinden dat de medische dossiers van Nederlanders zonder toestemming van de patiënt door derden worden ingezien.

De patiëntendossiers worden door het Nivel verzameld in het kader van een onderzoek naar de manier waarop artsen het dossier bijhouden. Wie niet meedoet aan de studie, loopt een subsidie mis van 80 cent per ingeschreven patiënt.

Het Nivel verzamelt alle informatie uit consulten en medicatiedossiers, maar het krijgt ook inzicht in zogeheten contra-informatie. Uit dit deel van het patiëntendossier kan bijvoorbeeld blijken dat iemand een buitenechtelijke relatie heeft, omdat dit van belang is bij seksueel overdraagbare aandoeningen.

Daarnaast worden de geboortedatum, het geslacht en de vier cijfers van de postcode meegestuurd. Met deze informatie valt in 80 procent van de gevallen een dossier te matchen met een persoon, aldus dr. Matthijs Koot van de UvA, die vorig jaar promoveerde op dit onderwerp.

Eerder meldde nieuwswebsite nu.nl al dat GGZ Eindhoven afgelopen week gevoelige medische gegevens naar ict-bedrijf CARE stuurde. Volgens een woordvoerder van de GGZ wordt er normaal gesproken nooit vertrouwelijke informatie per e-mail verstuurd. „Hier is echt sprake van een zeer bereidwillige, maar onachtzame medewerker. Hij wist dat het niet mocht, maar dacht het toch even gauw te versturen”, zei ze maandagmorgen.

Directielid Joost Sanders van CARE zegt regelmatig informatie te ontvangen die duidelijk niet voor CARE bedoeld is. Hij vindt het „bizar en schandalig” dat persoonlijke informatie zo onzorgvuldig wordt behandeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer