Binnenland

Uiterste poging Sabir K. tegen uitlevering VS

DEN HAAG (ANP) – In een ultieme poging zijn uitlevering aan de Verenigde Staten te voorkomen, staat de Nederlandse terreurverdachte Sabir K. dinsdag voor de rechter in Den Haag. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gaf in december al toestemming voor de uitlevering. Het kort geding dinsdag is de laatste kans die K. kan aangrijpen om te proberen zijn uitlevering te voorkomen. Een deel van de zitting wordt mogelijk achter gesloten gehouden.

11 February 2013 08:22Gewijzigd op 15 November 2020 01:52

De Verenigde Staten willen K. vervolgen voor het beramen van aanslagen voor terreurorganisatie al-Qaeda van de inmiddels gedode leider Osama bin Laden. In de voorlopige aanklacht die nog niet openbaar is gemaakt, staat dat K. volgens de Amerikanen in 2010 een plan heeft gesmeed voor een zelfmoordaanslag op een Amerikaanse basis in Afghanistan.

Enkele jaren daarvoor zou hij met handlangers in de buurt van het kamp mortiergranaten hebben verstopt voor een aanval. K. is volgens de Amerikanen in september 2007 met medestrijders de grens van Pakistan naar Afghanistan zijn overgestoken om de moordplannen in daden om te zetten. Hij zou dat hebben gedaan in de provincie Kunar in Afghanistan, waar al veel Amerikaanse militairen zijn gedood. K. heeft zich nooit uitgelaten over die beschuldigingen.

De terreurverdachte werd in 2010 opgepakt in Pakistan en 8 maanden lang op verschillende locaties vastgehouden. Hij zegt tijdens zijn detentie daar te zijn onderworpen aan schijnexecuties en veelvuldig te zijn geslagen tijdens verhoren. In 2011 werd K. op het vliegtuig naar Nederland gezet waar hij op Schiphol direct in de boeien werd geslagen. Sindsdien wacht hij op zijn uitlevering.

De uitlevering van een terreurverdachte aan de Verenigde Staten is tamelijk uniek. Voor zover bekend was Wesam al Delaema tot op heden de eerste en enige. Hij werd in de VS veroordeeld voor het beramen van aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak. Eenmaal terug in Nederland zette de rechter de Amerikaanse straf van 25 jaar om in 8 jaar. Hij is inmiddels weer op vrije voeten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer