Buitenland

Crisis Tunesië naar kookpunt

TUNIS (ANP) – Tunesië is na de liquidatie van een politicus van de oppositie in de zwaarste crisis beland sinds de revolutie 2 jaar geleden. Het Noord-Afrikaanse land was donderdag opnieuw het toneel van gewelddadige rellen terwijl de politieke problemen een eigen kookpunt bereikten.

7 February 2013 18:32Gewijzigd op 15 November 2020 01:49

Het kabinet mag namelijk niet aftreden van zijn eigen islamistische regeringspartij Ennahda. Premier Hamadi Jebali liet woensdag na de politieke moord weten dat zijn regering opstapt en dat op korte termijn verkiezingen zullen plaatsvinden. Tot die tijd zou een regering van nationale eenheid het land moeten runnen met Jebali als waarnemend premier.

„De premier vroeg niet naar de mening van zijn partij”, aldus vice-president Abdelhamid Jelassi donderdag. „Wij van Ennahda vinden dat Tunesië nu een politieke regering nodig heeft”.

De geest lijkt voorlopig niet terug in de fles te keren. De grootste vakbond van Tunesië heeft voor vrijdag een algemene staking uitgeroepen. Omdat mensen dan massaal de straat op gaan, vallen daar regelmatig doden bij.

Experts vrezen dat de huidige crisis het overgangsproces in Tunesië vertraagt. Nog maar 2 jaar geleden kwam een einde aan het regime van de autoritaire president Zine al-Abidine Ben Ali. Sindsdien worstelt het land met zichzelf en de vraag hoe het land in de toekomst moet worden bestuurd. Politieke moorden zijn echter nieuw voor Tunesië.

De dood van de seculiere linkse politicus Chokri Belaid (48) heeft Tunesië dan ook diep geschokt. Volgens Midden-Oostenkenner Sami Zemni van de Universiteit van Gent is de klap te vergelijken met de schok na de moorden in Nederland op Pim Fortuyn in 2002 en op Theo van Gogh in 2004.

De moord heeft volgens hem een hoop ongenoegens naar de oppervlakte gedreven. Zo zijn veel mensen teleurgesteld dat hun economische situatie nog steeds slecht is. Ook is het opstellen van een nieuwe grondwet een veel trager proces geworden dan was aangekondigd. Belaid had bovendien scherpe kritiek op het beleid van Ennahda. Hij verwoordde de angst van veel Tunesiërs die vrezen dat radicale moslims de vrijheden weer willen afpakken die met de revolutie van begin 2011 waren verworven.

Volgens de Nederlandse Tunesië-kenner Maaike Voorhoeve van de Amerikaanse universiteit Harvard kijkt de toestand inmiddels sterk op die van 2 jaar geleden. „Elke volgende regering kampt met weerstand. Er hoeft maar iets te gebeuren en iedereen gaat de straat weer op”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer