Buitenland

„Brute schurk al-Senussi kan boekje opendoen”

TRIPOLI (ANP) – In Libië wacht hem de strop of in ieder geval de dood. Daarom kiest de gevreesde gewezen inlichtingenbaas en zwager van de overleden Libische dictator Muammar Kaddafi de vlucht naar voren. Abdullah al-Senussi heeft in eigen land weinig fans en hoopt op een proces voor het Internationaal Strafhof ICC. In Den Haag zal hij zich maar voor een klein deel van de waslijst aan misdaden die achter zijn naam prijken, hoeven te verantwoorden.

7 February 2013 17:05Gewijzigd op 15 November 2020 01:49

De aanklagers van het strafhof richten zich op de korte periode van de volksopstand voorafgaand aan de val van Kaddafi. Al-Senussi zou zich toen schuldig hebben gemaakt aan moord en vervolging en wordt dan ook door de aanklagers van het ICC beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid.

Over de duistere praktijken die hem in Libië al lang geleden de bijnaam ‘de slager’ opleverden, wordt niet in de aanklacht gerept. De veiligheidschef, getrouwd met een zus van Kaddafi, heeft letterlijk bloed aan zijn handen. Libische, Arabische en westerse bronnen reppen allemaal over hem als brute schurk die eigenhandig gevangenen afroste.

In Libië wordt zijn naam in een adem genoemd met de beruchte slachting van Abu Salim. In de gelijknamige gevangenis in Tripoli werden in 1996 1200 gevangenen vermoord. „Over Abu Salim bestaat er geen twijfel. Hij overzag het en voerde het tot in detail uit”, stelde de anti-Kaddafi activist Ashour Samis vorige jaar in de Britse krant The Guardian.

Als oudgediende van het Libische repressieve staatsapparaat kan al-Senussi ook over tal van andere misdaden van het regime een boekje opendoen. „Als er iemand is die de waarheid kent over de verschillende verschrikkelijkheden van het verleden is hij het wel”, zegt de Britse oud-ambassadeur in Libië, Oliver Miles.

De naam van de nu 63 jarige al-Senussi wordt onder meer in verband gebracht met diverse terreuraanslagen. Hij werd in Frankrijk bij verstek tot levenslang veroordeeld wegens de aanslag op een Franse verkeersvliegtuig in 1989 waarbij 170 mensen de dood vonden. Ook zou hij en rol hebben gespeeld bij de voorbereiding van de aanslag boven het Schotse Lockerbie waardoor 270 doden vielen. Ook wordt hij in verband gebracht met een moordcomplot in 2003 tegen de toenmalige Saudische kroonprins Abdullah.

Verder stak hij als lange arm van het regime vermoedelijk achter tal van moorden op en ontvoering van Libische zakenlieden en dissidenten in Europa en elders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer