Cultuur & boeken

Paul Washer: Vurige pleidooi voor bezielde prediking

In een interview met het Reformatorisch Dagblad zei Paul Washer (rondreizend prediker, directeur van HeartCry Missionary Society en voormalig zendeling in Peru) een paar jaar geleden dat hij zich zorgen maakt om het Amerikaanse christendom. Dat mist volgens hem de vitaliteit van een gezond geestelijk leven.

ds. A. A. F. van de Weg

5 February 2013 13:45Gewijzigd op 15 November 2020 01:46

Een van de oorzaken hiervan ligt naar Washers mening bij de prediking van de voorgangers. En daar ligt dan ook de sleutel tot herstel van een ingezonken en gemakzuchtig christenleven. Om die reden besloot Washer tot de uitgave van een serie boeken onder het thema ”Recovering the Gospel” (Het Evangelie ontdekken). Hoewel ”The Gospel’s Power and Message” (De kracht en de boodschap van het Evangelie), het eerste deel van een trilogie, vooral is geschreven met het oog op de Amerikaanse situatie, is het nuttig om dit prikkelende boek ook in de Nederlandse context te lezen.

Dit deel behandelt de inhoud van het Evangelie aan de hand van enkele citaten uit de brieven van Paulus, met name uit de brief aan de Romeinen. Dat er op de preekstoel te gemakkelijk over het recht van God en over de verdorvenheid van de mens wordt gesproken, komt volgens de auteur doordat wordt voorbijgegaan aan het ”skandalon”, de aanstoot van het Evangelie. Het Evangelie is geen paracetamol, maar middel tot gered worden van de toorn van God. Het Evangelie sluit niet aan bij de verlangens van de mens, maar is het antwoord op de nood van onze verlorenheid.

Washer moedigt collega-predikanten aan de verlorenheid van de mens, de zondigheid van de zonde, de noodzaak van geloof en bekering te verkondigen. Dit vormt de noodzakelijke achtergrond voor de inhoud van het Evangelie. Washer schrijft met vuur en passie en benadrukt in bijna ieder hoofdstuk het aanstootgevende karakter van het Evangelie.

Het boek is antithetisch van aard. Dat is een kracht. Door antithetisch –en dus soms eenzijdig– te schrijven, breng je bij de lezer een denkproces op gang. In ieder geval zorgde het bij mij voor een voortdurende en nuttige reflectie op mijn eigen prediking.

Nog een kracht van een antithetische aanpak is dat het soms nodig is eens niet zo evenwichtig te zijn. Wie altijd het evenwicht wil bewaren, kan ook in onbalans raken! Wat mij betreft is Washers typerende aanpak het krachtigst als het gaat om de behandeling van de zonde. Daar wijdt hij opvallend veel hoofdstukken aan. Dat is ingegeven door zijn analyse dat veel christenen halfslachtig en geestelijk onder de maat leven. Met schrille kleuren en in scherpe bewoordingen tekent hij de totale verdorvenheid van de mens. In dat kader besteedt hij ook aandacht aan de rechtvaardigheid, heiligheid en gerechtigheid van God.

In de bespreking van de zonde en de haat die de mensen tegen God koesteren, komt echter ook de zwakte van zijn antithetische aanpak openbaar. Stellig schrijft Washer dat God de zondaar haat. Dit als reactie(!) op het volgens hem populaire cliché ”God heeft de zondaar lief, maar haat de zonde”. Jammer vind ik dat te weinig uit de verf komt dat de toorn geen wezenskenmerk van God is. Calvijn stelde terecht dat toorn niet ”de inborst” van God is. Gods toorn komt op uit Zijn gekwetste heilige liefde.

Nauw verbonden met Washers antithetische schrijfstijl is de wijze van citeren. Citaten uit het Oude en het Nieuwe Testament dienen ter ondersteuning van zijn betoog. Het citeren heeft een wat willekeurig karakter als Washer voor het duiden van de haat van God vooral teruggrijpt op het Oude Testament. Graag had ik wat meer gezien dat de heilshistorische voortgang van Oude naar Nieuwe Testament in rekening was gebracht en de consequenties die dat heeft voor het spreken over de haat en toorn van God.

Dit mooie boek, geschreven door een vurig prediker, is bedoeld om de vonk van bezieling voor Christus over te laten slaan: passie voor het Evangelie en passie voor verloren zondaren. Ik sluit af met en aan bij de wens van de schrijver in zijn voorwoord: „Het is mijn hoop dat dit boek een gids is om het Evangelie in al zijn schoonheid, aanstoot en kracht te herontdekken.” Dat Evangelie is nog altijd het middel om zowel in Amerika als in Nederland levens te veranderen, de prediking te stempelen en God te verheerlijken.


Boekgegevens

”The Gospel’s Power and Message”, Paul Washer; uitg. Reformation Heritage Books, Grand Rapids/Michigan, 2012; ISBN 978 1 60178 195 6; 288 blz.; € 17,99.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer