Nog geen koper voor dorp Hamingen
HAMINGEN – Het dorp Hamingen onder de rook van Meppel is nog niet verkocht. Het gehucht werd in oktober vorig jaar wereldnieuws, doordat het in z’n geheel te koop kwam te staan voor 1.350.000 euro. Gegadigden die willen huren of kopen, kunnen zich tot 15 februari 16.00 uur inschrijven. Ze moeten dan wel een realistisch bod doen.
Hamingen, een eeuwenoude terp bij de rivier het Zwarte Water in de noordpunt van de gemeente Staphorst, telt zes boerderijen. Eigenlijk horen er nog twee huizen bij die net niet op de terp staan.
Makelaar Harry Spans van Het Betere Boerenerf uit Nieuwleusen, gespecialiseerd in woonboerderijen en agrarisch onroerend goed, bedacht de slogan ”Dorp te koop”, waarna de buurtschap de drukste weken uit haar 525-jarig bestaan beleefde. Wie zou de nieuwe burgemeester van zijn eigen dorp worden? Tientallen journalisten uit binnen- en buitenlands streken er neer en ook waren er drie open dagen, de laatste op 18 januari.
Maar daar bleef het bij. Een koper diende zich niet aan. Belangstellenden die nu nog willen kijken, moeten een afspraak maken met de makelaar.
Niet voor ons
Feitelijk klopte het verhaal over het te koop staande dorp overigens niet, want het gaat om twee derde van het gehucht. Vier panden op de terp staan te koop, samen voor 1.350.000 euro, maar huren is ook mogelijk. Eigenaar Non Nobis heeft dat eigenlijk het liefst.
Bovendien is het zo dat alleen organisaties met een maatschappelijke doelstelling welkom zijn. Non Nobis betekent ”niet voor ons”. De eigenaar wil dat de vruchten van de onroerende goederen ten dienste staan van de wereld. De organisatie heeft geen winstoogmerk. „Onze meerwaarde ligt in de manier waarop wij met onroerend goed omgaan; wij leveren daarmee een bijdrage aan een meer humane wereldsamenleving”, laat Non Nobis weten.
Dat twee derde van het gehucht in de etalage staat, komt doordat Lievegoed Verslavingszorg in 2014 vertrekt. De organisatie is sinds dertig jaar in Hamingen gevestigd. Lievegoed Antroposofische Zorg huurt vier gebouwen van de Stichting Non Nobis. De panden hebben een opknapbeurt nodig, maar Lievegoed kwam niet tot overeenstemming met de eigenaar en vertrekt naar Friesland.
Complexe verkoop
Makelaar Harry Spans weet zeker dat het dorp verkocht of verhuurd gaat worden. Hij verwacht dat tussen de vijf en de tien serieuze gegadigden zich uiteindelijk zullen inschrijven. „De ervaring leert dat met dit soort projecten geïnteresseerden zich pas op het allerlaatste moment melden.”
Spans sprak met veel belangstellenden. „Door het maatschappelijke karakter is het een complexe verkoop en past het voor veel instellingen net niet.”
De enveloppen met de inschrijven en het bod worden op 15 februari bij de notaris geopend. „We kijken vervolgens wie het beste past bij de doelstelling van Non Nobis en wie het beste bod doet”, zegt Spans. „Dat hoeft niet samen te vallen. Daarna gaan we in gesprek met de inschrijvers en dan moet de beste boven komen drijven”, legt de makelaar uit.
De gesprekken vinden plaats in februari. Uiterlijk in mei wordt bekend of de koop aan iemand gegund is. Als het dorp niet van de hand gaat en er ook geen huurders zijn, worden de panden afzonderlijk verkocht of verhuurd.
Zie ook: