Assad: Israël wil Syrië destabiliseren
DAMASCUS/MÜNCHEN (ANP/RTR/DPA) – De Syrische president Bashar al-Assad heeft Israël er zondag van beschuldigd Syrië te destabiliseren door de aanval vorige week op een militaire onderzoeksbasis buiten Damascus. Hij zei dat Syrië bereid is de confrontatie aan te gaan tegen „huidige bedreigingen en agressie”.
Volgens Assad was het doelwit een militair onderzoekscomplex. Maar volgens westerse diplomaten bestookten Israëlische gevechtsvliegtuigen een konvooi met wapens die bestemd waren voor de militante Hezbollahbeweging in Libanon. Israël is vooral bang dat de chemische wapens waarover Syrië beschikt in handen vallen van radicale groeperingen.
Israël heeft officieel niets gezegd over de luchtaanval. Maar de Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, liet zondag op een internationale veiligheidsconferentie in München weten dat het voor Israël niet aanvaardbaar is dat geavanceerde wapens in Libanon terechtkomen.
De Syrische president heeft dit weekend moeten toezien dat zijn bondgenoten Iran en Rusland bereidheid toonden om met de Syrische oppositie te praten over een oplossing van het conflict. In München kwam het tot een gesprek tussen Syrische oppositieleider Moaz al-Khatib en de Iraanse minister Ali Akbar Salehi.
„Als wij een einde willen maken aan het bloedvergieten, dan moeten wij stoppen met de schuld bij de ene of de andere kant neer te leggen”, zei Salehi na afloop. De Iraanse bewindsman zei de toenaderingspogingen van Khatib te verwelkomen. Zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov, die eveneens in de Duitse stad sprak met Khatib, liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.
Khatib had eerder gezegd ook bereid te zijn het gesprek aan te gaan met vertegenwoordigers van het Syrische regime. Assad moet dan wel 150.000 gevangenen vrijlaten en tienduizenden Syrische vluchtelingen en ontheemden voorzien van paspoorten. Khatib stak daarmee zijn nek uit. Oppositiegroepen hadden eerder gezegd pas met vertegenwoordigers van het regime te willen praten als Assad opstapt.
De Amerikaanse vice-president Joe Biden prees de leider van de Nationale Coalitie van Syrische oppositiegroepen hierom en sprak in München van een belangrijke stap naar de oplossing van het conflict. Maar binnen de gelederen van de Nationale Coalitie neemt de kritiek op Khatib toe. „Hij heeft een politieke vuurstorm gecreëerd. De ontmoeting met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken was totaal niet nodig omdat het totaal zinloos is. Iran steunt Assad tot het uiterste”, zei een collegabestuurder van de Nationale Coalitie zondag.