CU/SGP in de bres voor noorden des lands
ChristenUnie en SGP hebben zich tijdens de behandeling van de begroting van Economische Zaken opgeworpen als pleitbezorger voor het noorden des lands. De economisch zwakkere regio dreigt slachtoffer te worden van het kabinetsbeleid om juist te investeren in kansrijke gebieden.
Volgens minister Brinkhorst en staatssecretaris Van Gennip is er sprake van een cultuuromslag. Waar het kabinet voorheen juist kansarme regio’s (vooral Groningen, Friesland Drente) ondersteunde, gaat voortaan de aandacht uit naar de sterkere, zoals de Randstad. Daarmee komen de zogeheten Langman-akkoorden tussen het Rijk en de drie provincies op het spel te staan.
ChristenUnie-kamerlid Slob vroeg beide bewindslieden dinsdag om onderbouwing van hun stelling dat zwakkere regio’s zich kunnen optrekken aan het succes van de sterkere industriegebieden. Daarbij drong hij erop aan de Langman-akkoorden te respecteren en dus ook na 2006 te blijven investeren in het noorden. SGP’er Van der Vlies stelde dat het noorden „niet het kind van de rekening” mag worden.
ChristenUnie en SGP wierpen zich tevens op als pleitbezorger van de scheepsbouw. Zij deden dat naar aanleiding van het bericht dat nu ook scheepswerf Van der Giessen-de Noord uit Krimpen aan den IJssel de poorten heeft moeten sluiten. Volgens Slob moet de bestaande ondersteuningsregeling van rijkswege worden uitgebreid, Van der Vlies noemde het onwenselijk dat deze regeling per 1 april aanstaande afloopt.
Veel aandacht ging tijdens het debat ook uit naar de positie van toezichthouders op de Nederlandse markten (Nma, Dte, Opta). CDA-kamerlid Ten Hoopen stelde vragen bij de hoogte van de boetes die soms door dergelijke instanties worden opgelegd. Ook vindt hij dat ze zich moeten beperken tot hun rol van scheidsrechter. PvdA-kamerlid Heemskerk pleitte juist voor actieve marktmeesters, die tevens de spelregels bepalen.
PvdA en D66 begrijpen niet waarom minister Brinkhorst, die de kenniseconomie hoog in het vaandel heeft, bezuinigt op de ruimtevaart. Vendrik (GroenLinks) wees erop dat het kabinet de uitgaven voor wegen -„asfalt”- veel harder laat stijgen dan de uitgaven voor kennis.