Samsom: bonussen SNS terugvorderen
DEN HAAG (ANP) – PvdA-leider Diederik Samsom wil dat de overheid bekijkt of bonussen die zijn uitbetaald aan de voormalige top van SNS Reaal teruggevorderd kunnen worden. Een onlangs aangenomen wet kan daarvoor volgens hem een handvat bieden.
Samsom zei dat in het tv-programma Eva Jinek op zondag. Het strafrechtelijk aanpakken van de voormalige SNS-top lijkt Samsom moeilijk. Er staat geen verbod op het denken dat je winst gaat maken terwijl dat niet gebeurt, zei Samsom.
De PvdA-leider wil wel dat consumenten meer in bescherming worden genomen. De verkoop van financiële producten die „aantoonbaar slecht” zijn, moet verder aan banden worden gelegd.
SNS Reaal is vrijdag door de overheid genationaliseerd. Dat kost de schatkist 3,7 miljard. Samsom wilde niet speculeren of hierdoor dit jaar extra bezuinigd moet worden. Hij wees erop dat er ook meevallers zijn. Het kabinet hakt in het voorjaar de knoop door, als er nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau zijn.
Samsom liet zich niet uit over de EU-norm, die voorschrijft dat het begrotingstekort van de overheid hooguit 3 procent mag bedragen. Wel zei hij dat „niets heilig” is.
Samsom zei verder dat de politiek de afgelopen tien jaar gefaald heeft door geen grote hervormingen door te voeren. Jaren geleden was al duidelijk dat een ingreep in de hypotheekrenteaftrek onvermijdelijk was, maar er gebeurde niets. Nu moeten allerlei pijnlijk maatregelen alsnog worden genomen, terwijl dat tijdens een economische crisis veel pijnlijker is, zei Samsom. Hij sprak van „tien verloren jaren”.
De PvdA-leider riep zaterdag tijdens de besloten Bilderbergconferentie werkgevers en vakbonden op om „het eigen gelijk ondergeschikt te maken” en een akkoord te sluiten met het kabinet over het aanpakken. Ook de oppositie in de Kamer riep hij daartoe op. Hij wil dat het kabinet alles op alles zet om geld vrij te maken voor een energiebesparingsfonds, dat kan zorgen voor meer werkgelegenheid in de bouw, zoals CDA en andere oppositiefracties willen. Dit plan werd eerder door de coalitie afgewezen wegens gebrek aan financiële dekking.