Politiek

„Ophef hogere eigen bijdrage AWBZ politieke les”

DEN HAAG – Kabinetten die om politieke redenen impopulaire maatregelen schuwen, brengen hun opvolgers in moeilijkheden. Die les moet de politiek trekken uit het ongenoegen van de afgelopen weken over de hogere bijdragen in de AWBZ.

Redactie politiek
1 February 2013 22:20Gewijzigd op 15 November 2020 01:43
Foto ANP
Foto ANP

Dat betoogt PvdA-senator K. Putters zaterdag in een interview in het Reformatorisch Dagblad.

Sinds 1 januari telt de overheid niet 4, maar 12 procent van het spaarvermogen mee met het inkomen waarop de eigen bijdrage in de AWBZ is gebaseerd. Als gevolg daarvan betalen ruim 63.000 ouderen, gehandicapten en psychiatrische patiënten in een instelling daardoor dit jaar een hogere bijdrage. Bij ongeveer de helft bedraagt de verslechtering enkele honderden euro’s per maand.

De twee kabinetten voor Rutte II overwogen al in 2008 en 2010 de vermogensinkomensbijtelling voor de eigen bijdrage met 4 procent te verhogen naar 8. Balkenende IV liet zich in 2008 afschrikken door de CDA-Tweede Kamerfractie, die niets voor zo’n maatregel voelde, Rutte I viel al na ruim een jaar. April 2012 zagen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie zich genoodzaakt de bijtelling in het lenteakkoord naar 12 procent te verhogen. Consequentie daarvan is, zo beaamt Putters, dat het langzaam gegroeide draagvlak voor eigen betalingen nu flink wordt beproefd. „Wie bestuurt met onvoldoende oog voor de lange termijn en niet bereid is over zijn schaduw te springen, overvraagt zijn opvolgers; dát is de les.”

Hoogleraar M. Trappenburg, houder van de Dreesleerstoel aan de Universiteit van Amsterdam, vindt dat het kabinet-Rutte/Asscher te weinig uitlegt waarom het het lenteakkoord verkiest boven het verhogen van de (inkomensafhankelijke) ziektekostenpremie. „Als het argument is dat er opstand dreigt onder hoogopgeleide premiebetalers, vind ik dat niet zo sterk. Natuurlijk kun je steeds accentueren hoeveel deze groep kwijt is aan de zorg en hoe weinig hij er gebruik van maakt. Maar laten we een ziektekostenverzekering niet als een soort schadeverzekering wegzetten. Wie premie afdraagt en geen zorg nodig heeft, kan ook dankbaar zijn voor wat hem aan ziekte blijft bespaard.”

Platform VG voor mensen met een verstandelijke beperking en de CG-Raad pleiten voor het verdubbelen van de heffingsvrije voet van 21.139 euro „voor mensen die hun leven lang zorg nodig hebben en nauwelijks mogelijkheid hebben een financiële buffer op te bouwen”, aldus woordvoerster D. Kloosterman vrijdag. Ze verwacht niet dat de maatregel wordt teruggedraaid.

Het volledige interview is zaterdag op deze site te lezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer