Wapendebat in VS na schietdrama verdeelt kerken
WASHINGTON – Onderzoeken bewijzen het: Amerika heeft de grootste wapendichtheid ter wereld. Bezit van schiettuig hoort bij de Amerikaanse vrijheid. Een kentering lijkt gaande te zijn nu het wapendebat is opgelaaid. Kerken willen het wapengeweld intomen, maar zijn verdeeld in hun oplossingen.
Recente schietdrama’s lijken aan te tonen dat er grote nadelen kleven aan de ruimte die Amerika geeft voor het aanschaffen van een wapen. Bijna maandelijks komt een Amerikaanse school in het nieuws waarbij door schietpartijen gewonden en doden zijn gevallen. De grote schietpartij in Newtown in december staat Amerikanen nog vers in het geheugen. Daar vielen 27 doden. In januari werd er ook op scholen in de staten Georgia in California geschoten.
Grondrecht
President Obama liet vrij kort na de aanslag in Newtown weten dat hij de wapenwetgeving wilde aanscherpen. Het aanschaffen van een wapen kan niet meer zonder vergunning en het bezit van semi-automatische wapens wordt aan banden gelegd, zo is het plan van de president. Het plan moet nog aan het Congres worden voorgelegd. De Amerikaanse staat New York heeft vorige maand de wapenwetten al herzien. Het verbod op wapens is uitgebreid, de wettelijke munitiehoeveelheid is ingeperkt en de straffen op misdrijven met vuurwapens zijn opgeschroefd.
De schietpartij en aansluitend het wetsvoorstel heeft de wapendiscussie in de Verenigde Staten weer aangewakkerd. Bezit van wapens is voor veel Amerikanen een onvervreemdbaar grondrecht sinds het is verankerd in de eerste Amerikaanse grondwet van 1787. Daaraan tornen is nauwelijks mogelijk. De machtige wapenlobby NRA, de National Rifle Association, verzet zich tegen een wapenverbod. Wapens moet je met nog meer wapens bestrijden, is het devies. „We staan niet toe dat gehoorzame burgers de dupe worden van wat criminelen en gekken doen”, meldde de wapenclub in een verklaring.
Schietcursus in de kerk
Sommige kerken willen hun gebouw beter beveiligen om de kans op schietpartijen te minimaliseren. In de staten Arkansas en Georgia werden daarom vorige maand wetsvoorstellen behandeld om het verborgen dragen van wapens toe te staan in de kerk. In Arkansas kwam deze wet er door heen, in Georgia strandde het voorstel.
Die angst voor een schietdrama in eigen kerkgebouw heeft ook het aantal schietcursussen doen toenemen, zelfs in kerkgebouwen. Zo’n kerk is de Morrow County Church, waarvan een aantal leden schietoefeningen verzorgt in het gebouw. Volgens Jim Irvine, voorzitter van een vuurwapenorganisatie, is het kerkgebouw als trainingsplek nog steeds ongebruikelijk, maar komt het wel vaker voor. Mensen schrijven zich in voor de cursus uit zelfverdediging, omdat ze in het verleden slachtoffer zijn geweest van een overval of omdat ze liever in de kerk willen oefenen dan op een officieel schietterrein.
Inzamelingsactie in de kerk
Een aantal kerken wil het wapenbezit aan banden leggen. Ze hebben besloten de deuren te openen om wapeninzamelingsacties te houden. Een voorbeeld is de first presbyterian church in Dallas. Met slogans op reclameborden als ”Wij betalen meer” probeerde de kerk half januari mensen over te halen hun wapens in te leveren. Ze kregen daarvoor geld en waren niet verplicht iets uit te leggen over het bezit van hun pistool of geweer. De wapens werden bij een metaalsmelterij vernietigd. De actie leverde ruim honderd wapens op. Sinds het wapeninleverprogramma in 2001 startte, zijn meer dan 600 wapens ingeleverd. Tijdens de inzameling hielden voorstanders van wapenbezit aan de overkant van de kerk een actie om schietwapens tegen hogere prijzen op te kopen.
Een methodistenkerk in Falmouth heeft voor zaterdag in samenwerking met de politie een wapeninzameling gepland. Ze geven 25 tot 200 dollar voor de vuurwapens. In Falmouth hebben bijna 1700 van de ruim 31.000 inwoners een vergunning voor het gebruik van vuurwapens.
Op 15 en 16 februari zullen zes kerken in Essex County de mogelijkheid geven om wapens in te leveren. Tot drie stuks per persoon worden er geen vragen gesteld of aantekeningen gemaakt en kan de eigenaar tot 250 dollar per wapen ontvangen. Er wordt verwacht dat duizend wapens in de kerkgebouwen worden ingeleverd. Voorganger Jethro James van de Paradise Baptist Church in Newark, weet dat de kerk al vaker met een wapeninzamelingsactie heeft meegedaan. De kerk kan zo de ziel en de gemeenschap reinigen, stelt hij.
Kerk is plaats van vrede
Een aantal kerkleiders hebben zich de afgelopen weken uitgesproken voor een aanpassing van het wapenbeleid. Een kerk in Shallotte stelde een petitie tegen vuurwapengeweld op en wil de handtekeningen aanbieden aan de overheid.
Zo’n 150 kerken hebben afgelopen zondag een bezinningsdag gehouden over het geweld dat is verbonden met het vuurwapenbezit. Volgens kerkleden van de Middle Collegiate Church in de stadswijk East Village in New York vinden het een goed idee dat het bezinningsmoment ”Gun Violence Prevention Sabbath” wordt gehouden in de kerk. De kerk is volgens hen een plaats van vrede. „Ik denk dat er behoefte is aan een nationale dialoog, gedragen door onze kerken, waarom we toestaan dat deze wapens worden gebruikt en gekocht.” Een ander gemeentelid: „We moeten dit gesprek nu voeren en als dat start in de kerk, is dat prachtig.”