Nigeria straft nog steeds met steniging
In Nigeria worden nog steeds mensen tot dood door steniging veroordeeld, ondanks de felle internationale protesten.
De hoop dat het hoogste gerechtshof met de vrijspraak van de 33-jarige Amina Lawal deze vorm van terechtstelling heeft afgeschaft, is niet realistisch, zei een woordvoerder van de internationale mensenrechtenorganisatie IGFM na haar vrijspraak. Dat bericht de Duitse persdienst Idea.
Lawal was aangeklaagd wegens overspel, omdat ze twee jaar na haar scheiding een meisje ter wereld bracht. Op de dag dat Lawal wegens vormfouten werd vrijgesproken, veroordeelde een andere Nigeriaanse rechtbank een 43-jarige man tot steniging. Hem wordt het verrichten van seksuele handelingen met kinderen ten laste gelegd.
Sinds 2000 hebben 12 van de 36 Nigeriaanse staten het islamitische recht, de sharia, ingevoerd. Deze wetten leggen ook lijfspraffen op, zoals amputaties en afranselingen, die vooral vrouwen treffen. „De sharia en de mensenrechten zijn onverenigbaar”, zei de woordvoerder van IGFM. Er wordt geschat dat in het noorden van Nigeria jaarlijks meer dan 100 stenigingen voltrokken worden.
Volgens de internationale organisatie rukt de islamitische wetgeving wereldwijd op. In Indonesië, Maleisië en Pakistan stellen sommige deelregeringen de sharia boven het seculiere recht, waardoor zij zich tegen de grondwet verzetten. De islamitische wetten worden ook in Somalië, Saoedi-Arabië, Soedan en in de Verenigde Arabische Emiraten toegepast. In Afghanistan doet de sharia zich eveneens gelden. In Zuid-Afrika, Kenia en Senegal krijgen militante moslims meer en meer politieke invloed. Hun geldschieters komen vooral uit Saudi-Arabië, Libië, Iran en de Emiraten.
Volgens de IGFM hebben meer dan 250.000 burgers hun deelname betuigd aan de campagne tegen de afschaffing van steniging. Onder hen zijn talrijke moslims. Met hun steunbetuiging verzoeken zij de Duitse regering dringend zich bij de Verenigde Naties en in de bilaterale besprekingen tegen deze straffen te verzetten. Ook sommige islamitische verbanden hebben zich tegen de steniging uitgesproken.
De Centrale Raad van Moslims in Duitsland heeft zich niet principieel van de steniging gedistantieerd.