Groen & duurzaamheid

Grootschalige boskap stilgelegd na protest zeventienjarige

LIPPENHUIZEN – Natuurliefhebber Wender Bil (17) trof tijdens zijn ommetje door het bos tussen Hemrik en Lippenhuizen een rigoureuze kaalslag aan. Hij tekende bezwaar aan bij Staatsbosbeheer, die het werk meteen stillegde.

Ruurd Walinga
1 February 2013 11:47Gewijzigd op 15 November 2020 01:43
De beschadigde dassenburcht. Foto: Friesch Dagblad
De beschadigde dassenburcht. Foto: Friesch Dagblad

Bil was niet de enige die protest aantekende. Ook andere natuurliefhebbers hebben bezwaren tegen de grootschalige kap van circa 27 hectare bos door Staatsbosbeheer. De organisatie heeft de kap daarom tijdelijk stopgezet.

Ook is de natuurorganisatie met een aangepast plan gekomen voor de herinrichting van de hogere delen van de flanken van het Ald Djip (Koningsdiep). De aanpassing volgde nadat Wender Bil uit Lippenhuizen bij Staatsbosbeheer aan de bel trok.

In het betreffende gebied doet de tiener al jarenlang aan roofvogeltelling. Toen hij onlangs bij een van zijn bezoeken in het bosgebied zag hoe rigoureus en roekeloos de houtvesters aan de gang waren, kwam hij in verzet. Nestbomen en holle bomen waren omgezaagd, een dassenburcht was beschadigd en er was volop met Roundup gespoten.

De houtkappers hebben de gedragscode Bosbeheer aan hun laars gelapt, vindt Bil. De havo-examenkandidaat stuurde eerst een mail naar Staatsbosbeheer. Toen er na drie dagen nog geen actie was ondernomen, belde hij maar eens. Pas toen kwam de natuurorganisatie in actie.

Bil verwijt Staatsbosbeheer niet alleen een gebrek aan controle, maar ook een gebrek aan visie op het gebied. Volgens het omvormingsplan van Staatsbosbeheer, die van het bos een heidegebied wil maken, heeft de bosstrook aan de Hemrikerscharren een lage natuurwaarde.

Er is sprake van weinig structuur, weinig dood hout, weinig dikke bomen, er zijn veel uitheemse soorten en is er veel prunus (Amerikaanse vogelkers). Verder is de houtkwaliteit laag en moeilijk te exploiteren en zijn er voor de recreatie vrijwel geen voorzieningen, aldus de organisatie.

Volgens Bil is de bosstrook juist een heel waardevol gebied. Er is een grote diversiteit en in de ruim zestig jaar oude naaldbomen komt de zeldzame zwarte specht voor, maar ook de groene specht, die op de Rode Lijst staat.

In de vele dode bomen broeden talrijke soorten als de gekraagde roodstaart, kuifmees en boomklever. Zelfs de boommarter komt er voor en mede vanwege de aanwezigheid van wespennesten wordt de wespendief er gesignaleerd. Bijzonder is verder dat het gebied twee dassenburchten bevat. Het bos maakt wezenlijk deel uit van de buffer in de driehoek Lippenhuizen-Hemrik-Beetsterzwaag.

Inmiddels heeft Staatsbosbeheer erkend dat de natuurwaarden van de bosstrook niet goed zijn ingeschat. De helft van het gebied zal nu blijven staan. Wel wil de natuurorganisatie nog voor medio maart een paar hectare kappen, omdat daarna het broedseizoen begint.

Bil is blij met het compromis dat in goed overleg met Staatsbosbeheer tot stand is gekomen, maar is nog niet overtuigd van het totale plan. Hij bekijkt met de Natuurvereniging Gorredijk en omstreken de gewijzigde plannen. Staatsbosbeheer gaat pas weer aan de slag in het gebied als er met Bil en de natuurvereniging is overlegd.

Ook omwonende Anne Oosterwoud is niet blij met de grootschalige kap van Staatsbosbeheer. De veehouder heeft 3 hectare bos liggen midden in het gebied dat Staatsbosbeheer wil kappen. Hij zegt van tevoren niet goed te zijn ingelicht door de natuurorganisatie.

Bil verdenkt Staatsbosbeheer ervan dat het wil verdienen aan de kap van de bomen en vooral te gemakkelijk natuur en dierenleven ondergeschikt wil maken aan willekeurige nostalgie van enkele oude heren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer