Akkoord over vrede in Burundi
De regering van Burundi en de belangrijkste Hutu–rebellenbeweging FDD (Strijdkrachten voor de Verdediging van de Democratie) hebben woensdag in Pretoria een vredesakkoord getekend.
Over het akkoord is drie dagen lang onderhandeld in de Zuid–Afrikaanse hoofdstad, nadat vorige maand in Tanzania vredesoverleg tussen president Domitien Ndayizeye en FDD–leider Pierre Nkurunziza nog was mislukt.
De overeenkomst moet helpen een eind te maken aan tien jaar burgeroorlog die aan zeker 300.000 mensen het leven heeft gekost in het Centraal–Afrikaanse republiekje. Een andere grote Hutu–rebellenbeweging, de Strijdkrachten voor Nationale Bevrijding (FLN), weigert echter vooralsnog met de regering over vrede te onderhandelen.
Het akkoord van woensdag voorziet in regeringsdeelname voor de FDD en opname in het leger van de FDD–rebellen. De Zuid–Afrikaanse president Thabo Mbeki, die intens had bemiddeld, maakte het akkoord woensdagochtend bekend. Ook uitte hij de hoop ook de FLN te betrekken in het vredesproces.
In Burundi is, evenals in buurland Rwanda, de Hutu–meerderheid gekant tegen de dominante politieke positie van de Tutsi–minderheid.
Volgens het woensdag bereikte akkoord krijgen de FDD vier ministersposten, waaronder die van een minister van Staat die door de president moet worden geconsulteerd over alle onderwerpen. Ook wordt een FDD’er tweede vice–president.
Op militair terrein krijgen de FDD 40 procent van alle manschapsposten en officiersposten in het leger. Bij de commandoposten komt er een gelijke verdeling tussen Hutu’s en Tutsi’s.