Onderwijs & opvoeding

Vooral ouderen slachtoffer van criminelen op datingsites

„Kijk uit voor Tim Kuyt”, kopte de Fraudehelpdesk (FHD) onlangs op zijn site. Enkele vrouwen waren via relatieplanet.nl met deze man in aanraking gekomen. Kuyt kwam op deze datingsite met een prachtig verhaal op de proppen. De naar eigen zeggen in Amsterdam geboren Canadees woont in Amstelveen. Hij werkt momenteel in Cyprus en wil zich in Nederland settelen met de vrouw van zijn dromen. Zijn verloofde was verongelukt en hij heeft een dochter van achttien.

31 January 2013 07:08Gewijzigd op 15 November 2020 01:41
Foto Fotolia
Foto Fotolia

Kuyt is een oplichter, aldus de nationale helpdesk voor vragen en meldingen over fraude. De FHD trok onder andere zijn Nederlandse telefoonnummer na. Dat staat geregistreerd in Zuid-Afrika. „Voor zover wij weten heeft niemand geld naar Kuyt overgemaakt, maar de praktijk leert dat het niet lang duurt voordat hij om geld vraagt.”

Kuyts verhaal staat niet op zichzelf. Criminelen die infiltreren op datingsites richten zich vooral op senioren. Volgens de FHD is 80 tot 90 procent van de slachtoffers van datingfraude 50 jaar of ouder en veelal vrouw. Criminelen zorgen ervoor dat een dame vlinders in haar buik krijgt door lang e-mailcontact te onderhouden. Na het plannen van de eerste ontmoeting meldt de geliefde dat hij in het buitenland zit. „Er volgt een verzoek om geld, bijvoorbeeld 500 euro, over te maken om de afspraak te kunnen laten doorgaan”, weet de helpdesk. Is de verliefde eenmaal over die dam, dan worden er steeds grotere bedragen gevraagd. Emoties winnen het vaak van het gezonde verstand. Volgens de FHD was in Nederland vorig jaar met datingfraude ten minste 8,1 miljoen euro gemoeid. Dankzij enkele uitschieters raakten slachtoffers gemiddeld 145.000 euro kwijt. Waarschijnlijk het topje van de ijsberg, denkt de FHD. Omdat mensen zich schamen, melden ze zich veelal niet.

Alleenstaanden binnen de gereformeerde gezindte zullen niet massaal inloggen op sites als Relatieplanet, Lexa of 50plusmatch. Maar ook zij moeten voorzichtig zijn bij het bezoeken van welk datingdomein dan ook. „Mij overkomt zoiets niet”, is geen verstandige gedachte, blijkt uit de bevindingen van de FHD. Volgens deze dienst belanden zowel minder geschoolden als universitair opgeleiden in de fuik van misdadigers. „Wees altijd alert op internet. Zeker als je via het web een zielig verhaal krijgt voorgeschoteld. Maak nooit geld over naar iemand die je enkel via internet kent”, adviseert de FHD.

Om de gevaren te onderstrepen, plaatste de FHD afgelopen week een praktijkverhaal van een vals profiel op zijn site. Een bezorgde vrouw meldde zich kortgeleden bij de helpdesk. Ze had diverse keren geld overgemaakt naar de Britse weduwnaar Robert Thomas, die ze via internet op het spoor was gekomen. De beste man en zijn dochter strandden enige tijd geleden tijdens een zakenreis in Nigeria. Hij kampte daar met tegenslagen zoals een ongeluk, een ziekenhuisopname en een ontvoering. Een korte blik op de kopie van Thomas’ paspoort dat de FHD van de vrouw krijgt, zegt de dienst genoeg. „Thomas’ naam en geboortenaam zijn later toegevoegd en zijn foto blijkt geen echte paspoortfoto.” De goedgelovige vrouw is inmiddels 30.000 euro kwijt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer