Binnenland

Rechters: softdrugs moeten uit strafrecht

Tweederde van de Nederlandse rechters en aanklagers vindt dat sofdrugs uit het strafrecht moeten worden gehaald. Bijna een kwart meent dat ook harddrugs moeten worden gelegaliseerd.

ANP
7 October 2003 11:41Gewijzigd op 14 November 2020 00:37

Dit blijkt uit een enquête die het opinieblad Vrij Nederland hield onder de leden van de rechterlijke macht. De resultaten werden maandag gepresenteerd tijdens de jaarvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) in Amersfoort. Bijna de helft, dat wil zeggen bijna 500 rechters en aanklagers aangesloten bij de NVvR, deed aan het onderzoek mee.

Onlangs brandde binnen de magistratuur een discussie los rond het aantal drugszaken binnen het strafrecht. Van de rechters en aanklagers is 81 procent van mening dat drugszaken te veel tijd opslokken, zo blijkt uit het onderzoek.

Minister Donner is het niet eens met de opvatting van veel rechters en aanklagers dat drugszaken het strafrecht verstoppen. „In de bestrijding van de harddrugs is de belasting van de rechter niet het grootste probleem”, aldus Donner. Hij herhaalde maandag nogmaals zijn standpunt dat Nederland wat dit betreft in de pas dient te lopen met andere landen.

Opmerkelijk is de steun bij een klein groepje magistraten voor de doodstraf. Een op de veertien rechters en officieren is het eens met voormalig LPF-minister Nawijn, die een storm van kritiek over zich heen kreeg toen hij Volkert van der G. rijp achtte voor de doodstraf. De overgrote meerderheid (91 procent) is echter mordicus tegen om „in een beperkt aantal gevallen” zware criminelen het leven te ontnemen.

Over de toekomst zijn de ondervraagden gematigd positief. Zo denkt bijna de helft dat terrorisme beter zal worden bestreden, maar ziet 26 procent van de rechterlijke macht de veiligheid van de burgers teruglopen en denkt 65 procent dat de privacybescherming van mensen verslechtert.

Ook heeft Vrij Nederland net als tijdens een soortgelijke enquête in 1991, de rechters en aanklagers gevraagd naar hun politieke voorkeur. Gebleken is dat deze voorkeur de afgelopen jaren naar links is opgeschoven.

Was in 1991 D66 de grootste partij (39 procent), nu is dat de PvdA met 29 procent. De sociaal-democraten hadden in ’91 een aanhang van 19 procent, D66 scoort nu 17 procent. Verder is opmerkelijk dat de voorkeur voor CDA geslonken van 17 naar 12 procent en dat GroenLinks een opmars heeft doorgemaakt van 4 naar 12 procent.

De enquête maakt volgens Vrij Nederland verder duidelijk dat de staande en zittende magistratuur niet voor een verharding van de rechtspraak zijn. Zo vindt bijna driekwart van de ondervraagden dat er niet te laag wordt gestraft in Nederland. Bijna de helft van hen is tegen het plaatsen van twee gedetineerden op één cel en bijna 80 procent vindt dat jongeren vanaf 16 jaar volgens het minderjarigenrecht moeten worden berecht, ook al staan zij terecht voor moord of doodslag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer