Aardbeving Loppersum was zwaarder dan gedacht
LOPPERSUM (ANP) – De aardbeving die in augustus 2012 het dorpje Huizinge in de Groningse gemeente Loppersum trof, was niet 3,4 maar 3,6 op de schaal van Richter. Dat meldde het KNMI dinsdag. Dat betekent dat de kracht van de aardbeving veel groter was.
Volgens het KNMI was de ‘moment magnitude’ van de aardbeving hoger, zo bleek bij nader onderzoek. Ook zijn er meerdere ‘S-golven’ gemeten, hetgeen betekent dat de aardbeving langer voelbaar was. Waardoor dat komt, wordt nog onderzocht.
De aardbeving in Huizinge richtte flinke schade aan en werd voorafgegaan door een beving van 2,4 op de schaal van Richter bij Leermens. De aardbeving bij Huizinge blijkt nu dus twee keer zo zwaar te zijn dan eerder gedacht. De schaal van Richter telt namelijk ‘logaritmisch’, wat zoveel inhoudt dat een aardbeving van 4,0 op de schaal tien keer zo zwaar is als een aardbeving van 3,0 op die schaal.
Bovendien is de aardbeving van augustus 2012 de zwaarste ooit in het gebied. Het vorige record staat op naam van de beving van 3,5 op de schaal van Richter die in 2006 Westeremden trof.
De discussie over de door gaswinning veroorzaakte bevingen is opgelaaid, omdat die mogelijk in de toekomst nog tien keer zwaarder kunnen uitvallen als deze beving. Uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek blijkt namelijk dat die weleens uit kunnen komen op 4 tot 5 op de schaal van Richter.
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) liet maandag weten dat er een onderzoek komt naar wat de exacte maximale sterkte van de toekomstige bevingen in Groningen zal zijn. Hij wil ook kijken of er nieuwe winningstechnieken zijn om het aantal bevingen en de kracht ervan te beperken en of schade als gevolg van de aardschokken in te perken is.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) reserveert 100 miljoen euro extra voor versterking van kwetsbare gebouwen om de veiligheid boven het gasveld in Groningen te vergroten.