Tienermeiden in de DDR
De Duitse studente Lilly vertelt haar levensverhaal aan een docent. Ze is een halve „Ossi”, maar in Jena, waar ze bij familie opgroeide, was ze een „Wessi.” De docent vraagt om opheldering en Lilly vertelt.
Lilly’s moeder is met hulp van haar zus Lena naar de vrije Bondsrepubliek Duitsland gevlucht. Lilly groeit daar alleen met haar moeder op: haar vader is overleden en Pascal, de Franse vriend van haar moeder, ziet ze weinig. Lilly’s moeder, fotomodel van professie, wordt ziek en overlijdt. Als tante Lena voor de begrafenis overkomt, blijkt dat ze veel van Lilly houdt. Omdat zij de enige is met wie de dertienjarige Lilly zich verbonden voelt, wil ze haar tante achterna reizen. Dat is gemakkelijker bedacht dan uitgevoerd. Uiteindelijk helpt Pascal Lilly naar Oost-Berlijn. Als ze aanklopt bij tante Lena gooit haar nichtje Katrin de deur voor haar neus dicht. Waarom? Lilly realiseert zich dat ze van dit meisje weinig weet. Praatte moeder er niet altijd omheen als het over Katrin ging? Als ze erachter komt wat er rond de vlucht van haar moeder gepasseerd is, komt er begrip. Als de volwassen Lilly met haar docent de reis opnieuw maakt en tante Lena weer ontmoet, weet ze „dat alles in het leven zin heeft.”
De verhaallijn boeit, het DDR-leven wordt goed beschreven, maar taal en stijl laten soms te wensen over. Het geloof speelt hoegenaamd geen rol in het boek, maar thema’s als begrip en verzoening worden mooi en redelijk realistisch uitgewerkt. Het gegeven dat twee tienermeiden die elkaar niet begrijpen, uiteindelijk tot elkaar komen, zal ook tieners van nu aanspreken.
Boekgegevens
”Lilly Marlene”, Anne Voorhoeve; uitg. Callenbach, Utrecht, 2013; ISBN 978 90 266 0600 7; 304 blz.; € 18,95.