Check-inavond Emmeloord: Zorg voor de schepping
EMMELOORD – „Als alle mensen zouden leven als de gemiddelde Nederlander, dan zouden er drie aardbollen nodig zijn.” Luxe en materialisme staan op gespannen voet met Bijbels rentmeesterschap, zo bleek zaterdag tijdens een Check-injongerenavond in Emmeloord.
Er zijn dus twee redenen om minder luxe te leven: het zorgt voor beter rentmeesterschap en we zullen minder vastzitten aan deze wereld, zei J. Slager, docent natuurkunde aan de reformatorische scholengemeenschap Pieter Zandt, zaterdagavond in Emmeloord.
Slager sprak tijdens een Check-inavond, uitgaande van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten. Het thema was: ”Jouw voetafdruk, hoe (milieu)bewust leef jij?”
De avonden worden georganiseerd door jongeren zelf, onder leiding van een commissievoorzitter. De avonden zijn bedoeld voor jongeren van 16 tot en met 21 jaar. Eerdere avonden in Noord-Nederland handelden over de vraag ”Hoe denk jij over God” en over de roeping tot zendeling.
De 75 aanwezigen, die afkomstig waren uit heel Noord-Nederland, hadden de keuze uit drie workshops, die werden georganiseerd in twee ronden.
Slager behandelde in zijn workshop de betekenis van het begrip ”voetafdruk”, en ging op zoek naar een antwoord op de vraag hoe we rentmeesterschap praktisch vorm kunnen geven. „Je voetafdruk is het deel van de aarde dat jij voor jezelf gebruikt. Je moet hierbij niet alleen denken aan het huis waar je in woont. Het gaat ook om de tuin, het stuk grond voor het graan voor je brood, de wei waar de koe in staat voor je stukje vlees, of de fabriek waar je telefoon in wordt gemaakt.”
Volgens Slager is het eten van vlees een van de grote probleempunten waarom wij in het Westen zo veel landbouwgrond gebruiken, en dus een te grote voetafdruk hebben. „Koeien lopen niet alleen in de wei, maar eten ook een heleboel graan en drinken daarbij heel veel water. Door het eten van vlees is er tien keer zo veel landbouwgrond nodig dan wanneer we alleen plantaardig voedsel zouden eten.”
A. J. van den Noort, voormalig docent godsdienst en momenteel werkzaam als docent wiskunde op de Pieter Zandt scholengemeenschap, ging aan de hand van tal van Bijbelgedeelten samen met de jongeren op zoek naar de betekenis van rentmeesterschap in de Bijbel.
Op de centrale vraag: „Wat is Bijbels rentmeesterschap volgens jullie?”, antwoordde een van de jongeren dat we de aarde moeten gebruiken in plaats van misbruiken. Aan de hand van het verhaal van de onrechtvaardige rentmeester uit Lukas 16 liet Van den Noort zien dat we de aarde niet moeten verkwisten, maar dat we eerlijk en transparant moeten zijn.
Na het lezen van een gedeelte uit Psalm 8 vroeg Van den Noort aandacht voor de relatie tussen de mens en de schepping. „Omdat de mens geschapen is naar het beeld van God, wordt hem opgedragen te heersen over de schepping. Hij moet niet heersen over de schepping, maar in de schepping, in liefde. Na de zondeval zie je de eenheid tussen mens, dier en aarde doorbroken worden.”
Afsluitend gaf Van den Noort vijf kenmerken van een goede rentmeester. „Een goede rentmeester is betrouwbaar, mild, dienend, gul en trouw. Probeer iedere dag op school een van deze kenmerken in de prak- tijk te brengen, net zo lang totdat het gewoonten zijn geworden.”
B. de Vries, oud-voorzitter van de SGP-jongerenafdeling Urk, belichtte de relatie tussen de politiek en rentmeesterschap. Op een vraag of de politiek een definitie heeft van duurzaamheid, antwoordde hij dat dit niet concreet gemaakt kan worden.
Aan het eind van de avond gaf De Vries aan dat er vanuit politiek perspectief zowel goede als slechte ontwikkelingen waar te nemen zijn op het gebied van zorg voor duurzaamheid. „Er wordt veel gezegd in de politiek; het is de vraag of het allemaal wel klopt. Aan de andere kant is er aan de rechterkant van het midden van het politieke spectrum meer aandacht gekomen voor de groene agenda.”