Binnenland

„Watersnood dekken via verzekering”

DEN HAAG – Alle Nederlanders met een inboedel- of opstalverzekering krijgen met ingang van volgend jaar te maken met een verplichte premieverhoging om ook gedekt te zijn tegen overstroming. Dit gaat enkele euro’s per jaar kosten.

Redactie politiek
28 January 2013 11:44Gewijzigd op 15 November 2020 01:36
Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus. Foto ANP
Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus. Foto ANP

Het Verbond van Verzekeraars meldde maandagmorgen dat de verzekeraars een plan met die strekking hebben ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit, die erover moet oordelen.

Nederland is een van de weinige westerse landen waar mensen zich lange tijd niet kon verzekeren tegen overstromingen. Wie schade heeft, kan nu een beroep doen op een regeling van de overheid.

Met een verzekering weten particulieren en bedrijven vooraf precies waarvoor ze verzekerd zijn, stellen de verzekeraars. Bovendien komt deze schade hierdoor niet langer voor rekening van de overheid, waaraan alle belastingbetalers meebetalen.

Het overgrote deel van de Nederlanders heeft een inboedel- of opstalverzekering, aldus het verbond. Het uitgangspunt is dat iedereen meedoet met het betalen van de extra premie, ook mensen die niet in risicogebieden zitten. „Dat is noodzakelijk, anders wordt zo’n verzekering onbetaalbaar. Solidariteit en betaalbaarheid gaan hier hand in hand”, aldus een woordvoerster van het verbond.

Vereniging Eigen Huis vindt de plannen te ver gaan. „Nederlanders betalen voor droge voeten al fors via de waterschapsheffing en de inkomstenbelasting aan het Rijk”, aldus een woordvoerder. „Volgens onze berekeningen gaat het ook om meer dan enkele euro’s per jaar extra premie.”

De vereniging acht het principieel onjuist dat mensen die wonen in een gebied dat niet zo snel onder water kan komen, bij voorbaat al moeten meebetalen.

De kans op een overstroming groeit overigens. Het Verbond van Verzekeraars citeert op zijn site prof. dr. Peter Hoppe, werkzaam bij herverzekeraar Munich Re. Hij verwacht dat het risico van stormvloed door de stijging van de zeespiegel zal toenemen.

Ook minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) waarschuwde zaterdag in een interview met de Volkskrant voor een watersnoodramp. „Die ene storm in de 10.000 jaar kan juist die van morgen zijn.”

Met name de situatie in de Randstad is volgens haar „complex.” Als bij een bepaalde wind de duinen het begeven, „komt het water met hoge snelheid binnen en loopt alles wat lager gelegen is heel snel vol.”

Ze vindt dat Nederlanders onvoldoende zijn voorbereid op zo’n ramp. Haar ministerie komt volgend jaar met een programma om het land beter voor te bereiden op eventuele rampspoed. Per regio wordt een evacuatieplan opgesteld, zodat inwoners kunnen zien waar ze naartoe moeten en wat ze moeten doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer