Kerk & religie

Prof. dr. H. van den Belt: Zoek je zekerheid in geloofsrelatie

PUTTEN – Als alle vertrouwde zekerheden aan het verdwijnen zijn en volgens sommigen zelfs de refozuil wankelt, waar moet dan de jongvolwassene zijn zekerheid zoeken? „In de eenheid met Christus zoals verwoord in Romeinen 8”, zo betoogde prof. dr. H. van den Belt zaterdag.

Van een medewerker
28 January 2013 10:21Gewijzigd op 15 November 2020 01:36
Zo’n honderd belangstellenden kwamen zaterdag af op de eerste Verdiepingsconferentie 25+ in Putten. Prof. dr. H. van den Belt hield een lezing over geloofszekerheid en er waren workshops. Foto André Dorst
Zo’n honderd belangstellenden kwamen zaterdag af op de eerste Verdiepingsconferentie 25+ in Putten. Prof. dr. H. van den Belt hield een lezing over geloofszekerheid en er waren workshops. Foto André Dorst

Prof. Van den Belt sprak zaterdag in Putten op de eerste Verdiepingsconferentie 25+, een speciale conferentie voor jongvolwassenen. „Veel meer dan mijn leeftijdsgenoten die nog opgroeiden in de betrekkelijk geborgenheid van de christelijke zuilen, worstelen jullie als jongvolwassenen met de speciale verzoeking van het huidige denkklimaat: het relativisme. Als gevolg van het heersende relativisme kan het bij jongvolwassenen knagen: „Is het geloof wel gefundeerd of zit het alleen maar tussen de oren?””

Vanuit de hervormde mannen- en vrouwenbonden ontstond het idee om voor de leeftijdsgroep van de jongvolwassenen, zo tussen de 25 en de 45 jaar, bijeenkomsten te organiseren. Een stuurgroep bereidde de eerste Verdiepingsconferentie 25+ voor, die als thema had: ”2013, een jaar vol (on)zekerheid?!”. De stuurgroep beschouwde de opkomst –ruim honderd belangstellenden– als een voldoende stimulans verder te gaan met het plan om tweemaal per jaar dergelijke interkerkelijke conferenties te organiseren.

Prof. Van den Belt, hoogleraar namens de Gereformeerde Bond aan de Rijksuniversiteit Groningen, vond de conferentie een goed initiatief omdat juist de jongvolwassenen vanwege de weggevallen zekerheden met veel vragen lopen. „Leven te midden van de uitersten van veel vrijheid, keuzemogelijkheden en de oude vertrouwdheden roept onvermijdelijk veel spanningen op. Onzekerheid en angst over wat de toekomst brengt, hebben vaak een verlammende uitwerking. Maar als christen behoef je niet te worden verlamd en beheerst door de onzekerheid.”

De hoogleraar, wiens leerstoel recent van Utrecht naar Groningen verhuisde, wist uit eigen ervaring dat een nieuwe werkomgeving spanningen oplevert. Dat onzekerheid ook mooie kanten heeft, illustreerde prof. Van den Belt met een „onvergetelijke uitspraak” van de Servische voorganger Simo Ralevic: „Ik geloof in Gods voorzienigheid en daarom ben ik elke dag weer benieuwd welke verrassingen mijn hemelse Vader voor mij in petto heeft.”

Na deze introductie behandelde de Groninger hoogleraar de Bijbelse zekerheid naar aanleiding van Romeinen 8. In dit hoofdstuk wordt de zekerheid voortkomend uit de vereniging met Christus bejubeld, aldus prof. Van den Belt. „De zekerheid komt niet uit het geloof of de bekering, maar uit de vereniging met Christus.”

Met de Latijnse termen ”securitas” en ”certitudo” onderscheidde de hoogleraar twee soorten zekerheid. Zekerheid opgevat als securitas is het zonder zorg zijn, terwijl certitudo een vastheid en verzekerdheid is vanuit het vertrouwen op en de relatie met God. De hele wereld is met alle macht en middelen op zoek naar zekerheid, maar alleen de gelovige kent die andere verzekerdheid, aldus prof. Van den Belt. Dat dit vertrouwen in de goede afloop niet zonder strijd ontstaat, blijkt uit het feit dat in het loflied van Romeinen 8 ineens Psalm 44, waarin zo veel klachten klinken, wordt geciteerd.

Aan het slot van zijn lezing benoemde prof. Van den Belt de specifieke verzoekingen die de geloofsvereniging met Christus bedreigen. In onze situatie is er weliswaar geen sprake van vervolging en verdrukking, maar daarom wordt de vereniging met Christus niet minder bedreigd omdat de verzoekingen die op jongvolwassenen afkomen veel subtieler en daarom nog wel gevaarlijker kunnen zijn dan vervolging. Als scheidingmakend noemde de inleider niet alleen de zonde, maar ook de sleur en de drukte van het leven.

In vier workshops werden onderwerpen gerelateerd aan het thema in kleinere groepen besproken. Prof. Van den Belt ging dieper in op vragen over eigen geloofszekerheid. Drs. W. van Grootheest, docent aan de Christelijke Hogeschool Ede, sprak over ”Webcare: wie ben ik op het web?”. RD-redacteur J. Hoekman leidde een workshop rond het onderwerp ”Is jouw geloof islamproof?” en prof. dr. J. Graafland behandelde het thema ”Kredietcrisis en de rol van de christelijke spiritualiteit in de economie”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer