Politiek

„Dit is gelegaliseerde diefstal van ouderen”

APELDOORN – Niet alleen senioren in verzorgings­huizen moeten een deel van hun spaargeld aanspreken voor de eigen bijdrage in de AWBZ-zorg.

Binnenlandredactie
25 January 2013 12:20Gewijzigd op 15 November 2020 01:33
Krol. Foto ANP
Krol. Foto ANP

Ook personen met een verstandelijke beperking die in een zorginstelling wonen, krijgen te maken met de stijging van de zogeheten vermogensinkomensbijtelling voor de eigen bijdrage van 4 naar 12 procent.

Dat mailde de vader, tevens bewindvoerder van een gehandicapte zoon die 47 jaar thuisgewoond heeft en sinds een jaar in een woonvoorziening verblijft, vandaag naar deze krant.

De bijtelling raakt drie groepen patiënten: de ontvangers van WMO-zorg vanuit gemeenten; de groep met AWBZ-zorg in de thuissituatie en de groep met AWBZ-zorg in een instelling, en moet de staatskas in 2013 200 miljoen euro opleveren. Het gros daarvan, 146 miljoen euro, wordt opgehaald bij mensen (ouderen en/of gehandicapten), die zorg ontvangen in een instelling.

Het betreft 336.000 personen, van wie er 225.000 een zogenaamde hoge eigen bijdrage moeten betalen en 111.000 een lage. De groep van 225.000, die langer dan zes maanden in een instelling woont, brengt dit jaar via de verhoogde eigen bijdrage een extra bedrag van 142 miljoen euro op.

Vorig jaar becijferde staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) de verslechtering van hun financiële situatie als gevolg van de maatregel op gemiddeld 235 euro per maand. Dit betreft echter een gemiddelde. De onderste 10 procent levert 21 euro extra in per maand, de bovenste 635,58 euro. De groep die recent zijn huis verkocht, of anderszins te maken kreeg met een eenmalige flinke stijging van het eigen vermogen, kan met nog hogere uitschieters worden geconfronteerd. De maximumbijdrage die de overheid mag heffen, bedraagt 2189,20 euro per maand.

„Mijn zoon is voor zijn verhuizing in staat geweest om een klein vermogen op te bouwen, net zoals een gezond persoon een pensioen opbouwt”, mailt de vader, die uit het oogpunt van privacy liever niet met zijn naam in de krant wil. „Tot 31 december betaalde hij een eigen bijdrage van 591 euro per maand. Door de extra bijtelling stijgt dit naar 1164 euro per maand vanaf dit jaar. Het is te begrijpen dat er gezien de huidige economische situatie bezuinigd moet worden. Maar dit lijkt op gelegaliseerde diefstal door de overheid.”

De extra bijtelling leidt ertoe dat zijn zoon per maand 234 euro tekortkomt op de maandelijkse Wajonguitkering van 930 euro die hij ontvangt, mailt de vader verder. „Daarnaast moet hij nog zijn zorgverzekeringspremie, kleding, reiskosten en dergelijke betalen. Ook heeft hij in december bericht gehad dat hij niet meer in aanmerking komt voor de zorgtoeslag. Dat scheelt ook weer 1056 euro aan inkomsten per jaar.”

De al bestaande bijtelling van 4 procent werd in het najaar van 2010 opgetrokken met 4 procent door VVD, CDA en PVV per 1 januari 2013. In het lenteakkoord van voorjaar 2012 deden VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie er nog eens 4 procent bij. Op 2 oktober stemde de voltallige Kamer, inclusief de kersverse ouderenpartij 50Plus, in met de maatregel. De Eerste Kamer deed de kwestie op 23 oktober af als hamerstuk.

In de Volkskrant van vandaag zegt 50Plusvoorman Krol dat zijn fractie er op 2oktober „gewoon” is ingestonken. „Wij zaten toen net in de Kamer en zagen iedereen voorstemmen, zelfs de SP.” In Trouw betoogt hij, overigens in strijd met de feiten, dat staatssecretaris Van Veldhuijzen zou hebben gezegd dat een maandelijkse teruggang van 235 euro het maximum zou zijn.

Trouw weet verder te melden dat de regeringspartijen VVD en PvdA niet staan te trappelen om de regeling nog aan te passen. „Volgens een woordvoerder van de VVD-fractie zou hooguit nog eens gekeken kunnen worden naar bewoners die hun eigen huis niet kwijtraken”, aldus Trouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer