Politiek

Kamerleden met auto naar hoorzitting Fyra

DEN HAAG (ANP) – De meeste Kamerleden die maandag naar de hoorzitting over de falende hogesnelheidstrein Fyra in Brussel gaan, kiezen ervoor de trein zoveel mogelijk te mijden. „Ik wil niet het risico lopen dat ik door wat voor verstoring dan ook te laat kom”, zegt SP-Kamerlid en voorzitter van de Kamercommissie Paulus Jansen.

25 January 2013 06:55Gewijzigd op 15 November 2020 01:33
Foto ANP
Foto ANP

Hij gaat vanuit Utrecht met de auto naar België en stapt daar over op een pendeltrein naar Brussel. „Als de Fyra goed had gereden, had ik die zeker genomen. Maar dat is nu eenmaal niet zo.”

VVD-Kamerlid Betty de Boer kiest voor eenzelfde constructie. Zij gaat carpoolen naar Bergen op Zoom en dan verder met de trein. „Ik kies bewust voor de auto. Ik durf het niet aan om er met een stoptrein uren over te moeten doen.” Ook PvdA-Kamerlid Duco Hoogland reist maandag met de auto naar het zuiden af.

Sander de Rouwe van het CDA heeft nog even overwogen om met het vliegtuig te gaan, maar ook bij hem werd het uiteindelijk de auto. „Vanuit Bolsward is het met het openbaar vervoer gewoon niet te doen”, stelt hij vast. „En snelheid gaat voor alles”, aldus De Rouwe.

Stientje van Veldhoven van D66 kiest ook voor de auto. „Logistiek gezien red ik het anders niet”, zegt ze. Ze moet eerst de kinderen naar school brengen en dan door naar Brussel, waar de hoorzitting al in de ochtend begint. „Als er een snelle verbinding was geweest, was ik zeker met de trein gegaan”, zegt ze.

De Kamerleden gaan in Brussel met hun Belgische collega’s praten over de problemen met de Fyra. Ook gaan spreken ze met afgevaardigden van de NS en dochterbedrijf NS Hispeed, evenals de Belgische vervoerder NMBS. Ook spoorbeheerders ProRail en Infrabel zijn uitgenodigd, omdat zij ruimte op het spoor moeten maken voor een alternatieve verbinding.

De Fyra vervangt sinds begin december de Beneluxtrein. De nieuwe trein kampte sinds die tijd echter steeds met vertraging en uitval. Toen een Fyra in België vorige week in het winterse weer een stuk plaatwerk verloor, was de maat vol. NS en NMBS besloten de trein niet langer tussen Amsterdam en Brussel te laten rijden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer