Buitenland

Corleone wil geen maffiastad meer zijn

CORLEONE – Het wereldwijde symbool voor de maffia is niet meer. De burgemeester van het Italiaanse Corleone heeft de sleutels van de stad symbolisch over­handigd aan familieleden van slachtoffers van de maffia.

Van onze correspondent
24 January 2013 13:17Gewijzigd op 15 November 2020 01:32
Corleon. Foto Flickr/Gino di Leo
Corleon. Foto Flickr/Gino di Leo

Corleone is een nietig stadje van net 11.000 inwoners, op zo’n 50 kilometer afstand van Paler­mo. Uit deze plaats komen de belangrijkste naoorlogse maffia­bazen van Sicilië. Het stadje was zo bekend om de cosa nostra, zoals de georganiseerde misdaad op Sicilië heet, dat de producenten van de filmserie ”The Godfather” de hoofd­persoon Michael Corleone hebben laten heten. Maar de laatste film in deze succesvolle serie stamt uit 1990 en de baas der bazen –Toto Riina– zit sinds 1993 in de cel. Hoewel zijn opvolger, Proven­zano, pas in 2006 werd opgepakt, is het duidelijk dat de maffia in Corleone weinig meer te zoeken heeft. Provenzano is overigens ernstig ziek.

Af en toe wordt geprobeerd Corleone in zijn oude rol te duwen. Zo kwamen er in 2011 in het stadje T-shirts op de markt met opschriften als ”The Corleone Family”, maar de politie was er snel bij. Afgelopen zomer verschenen er graffiti op een muur in Corleone: ”Laat de maffiabazen vrij”, maar dat scheen het werk te zijn van een baldadige jongen.

Corleone maakte definitief een einde aan zijn macabere verleden toen er binnen de gemeente­grenzen een geraamte werd gevonden dat na onderzoek vorig jaar van vakbondsman Rizzotto bleek te zijn. Hij was in 1948 door de maffia vermoord, en zijn lichaam was nooit terug­gevonden. De vondst werd aangegrepen om Corleone definitief uit het beklaagdenbankje te halen. Binnen de kortst mogelijke tijd werd er –op 24 mei– een staatsbegrafenis van Rizzotto in Corleone georganiseerd, waar onder anderen premier Monti en president Napolitano acte de présence gaven. „We eren degenen die de maffia hebben bevochten en er hun leven voor hebben gegeven, omdat hun offers vruchten afwerpen”, aldus Napolitano.

Naar een van de slachtoffers werd deze maand een straat in Cor­leone vernoemd. Eerder was een centraal plein in de binnenstad omgedoopt tot Piazza Giovanni Falcone e Paolo Borsellino, naar twee bekende maffiabestrijders die in 1992 werden vermoord.

Cijfers tonen aan dat de maffia in Corleone en op Sicilië minder van zich doet spreken dan twintig jaar geleden. De georganiseerde misdaad in Calabrië is echter fors toegenomen en heeft de cosa nostra overvleugeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer