Schuldenplafond houdt beurzen in bedwang
AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen sloten woensdag met geringe uitslagen. Beleggers besloten om het rustig aan te doen in de aanloop naar de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond. Was- en voedingsmiddelenconcern Unilever was een van de weinige hoogvliegers in Amsterdam na de bekendmaking van goede vierdekwartaalcijfers.
De AEX-index sloot 0,1 procent in de min op 353,01 punten en de MidKap-index daalde 0,2 procent tot 551,99 punten. De CAC 40 in Parijs verloor 0,4 procent, terwijl de FTSE in Londen en de DAX in Frankfurt respectievelijk 0,3 en 0,2 procent stegen.
Het Huis van Afgevaardigden vergadert woensdagavond over een verhoging van het schuldenplafond van 16,4 biljoen dollar (12.323 miljard euro) tot 19 mei. De Republikeinen, die in het Huis de meerderheid hebben, zouden een besluit willen uitstellen om president Obama en de Democraten te dwingen tot dieper snijden in de overheidsuitgaven dan zij nu van plan zijn.
Uit een enquête van persbureau Bloomberg onder financiële experts blijkt dat zij het huishoudboekje van de Amerikaanse overheid zien als de voornaamste bedreiging van de wereldeconomie. Ongeveer de helft van de respondenten gaf aan investeringsbeslissingen uit te stellen totdat er een begrotingsakkoord is.
Unilever voerde de AEX aan met een winst van 2,4 procent. Volgens analisten heeft het concern een sterk vierde kwartaal achter de rug met solide resultaten. De in Rotterdam gevestigde multinational blijft vooral stevig groeien in opkomende landen in Azië en Zuid-Amerika.
ING stond onderaan met een min van 3,5 procent. KPN verloor 3,3 procent nadat het telecomconcern een adviesverlaging had gekregen van de Amerikaanse bank Citigroup.
In de MidKap ging SNS Reaal 11,7 procent onderuit tot 0,77 euro. Aandeelhouders vrezen een mogelijke nationalisering van het financiële concern, dat lijdt onder de grote verliezen van zijn vastgoedpoot. Detacheerder Brunel was de sterkste stijger, met een plus van 1,7 procent.
Bij de kleinere fondsen zakte Beter Bed 1,6 procent. De beddenverkoper zag de winst in het afgelopen kwartaal verdampen door de slechte economische omstandigheden in Spanje.
De euro was 1,3305 dollar waard, gelijk aan de ruilverhouding bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 96,39 dollar per vat. Brentolie werd juist 0,3 procent duurder en kostte 112,72 dollar per vat.