Straatpastoraat Den Haag op de tocht
DEN HAAG – Het straatpastoraat in Den Haag dreigt door bezuinigingen van de gemeente te verdwijnen. Ook andere initiatieven voor kwetsbare groepen staan sterk onder druk. Diverse organisaties luiden hierover de noodklok.
De voorgenomen bezuinigingen staan woensdagmiddag op de agenda van de commissie samenleving. Ze maken deel uit van het gemeentelijke dak- en thuislozenbeleid: ”Den Haag Onder Dak”. Wethouder Baldewsingh (Sociale Zaken) spreekt in een brief aan de raad van „een ombuiging van het beleid: minder opvang ten gunste van innovaties en activiteiten op het terrein van preventie en herstel.”
Deze nieuwe fase leidt tot de afbouw van subsidies aan diverse instellingen, waaronder Stichting Straatpastoraat. Deze organisatie heeft twee straatpastores in dienst en kreeg daarvoor volgens directeur Derk Stegeman vorig jaar bijna 95.000 euro subsidie. Dat bedrag moet dit jaar worden gehalveerd, waarna de subsidie in 2014 wordt stopgezet. „Dit betekent naar alle waarschijnlijkheid het einde van het straatpastoraat”, aldus Stegeman.
Hij wijst erop dat het aantal straatpastores vijf jaar geleden op initiatief van de gemeente juist is verdubbeld. „Wat er nu gebeurt, geeft geen blijk van betrouwbaarheid op de langere termijn.” De huidige fase van Den Haag Onder Dak gaat er volgens Stegeman vanuit „dat iedereen in het systeem past. Wij richten ons onder meer op degenen die daar buiten vallen. We willen ook persoonlijke aandacht kunnen blijven bieden. Onze pastores vragen mensen niet om hun sofinummer, maar zeggen: Wil je een kop koffie, hoe gaat het met je?”
Ook andere organisaties dreigen door de aangekondigde bezuinigingen te worden getroffen. Zo verliest een van de negen locaties van de Stichting voor stad en kerk (Stek), die onder meer een inloopfunctie heeft, in 2014 volgens het plan haar jaarlijkse subsidie van bijna 60.000 euro. Exodus Den Haag, een organisatie die opvang en begeleiding biedt aan ex-gedetineerden, raakt in 2014 eveneens haar subsidie kwijt. Vorig jaar ontving zij nog een gemeentelijke bijdrage van bijna 100.000 euro. Dat bedrag wordt volgens het plan dit jaar gehalveerd.
Volgens directeur Ed Deij betekent de maatregel „een bezuiniging op de veiligheid in de gemeente. Exodus vangt in Den Haag al dertig jaar ex-gedetineerden op en draagt hiermee aantoonbaar bij aan recidiveverlaging, en dus aan een veiliger Den Haag.” Exodus heeft „begrip voor de noodzaak om te bezuinigen maar is verbolgen over de abruptheid en ondoordachtheid waarmee dat nu dreigt te gebeuren.”