Verkiezing Californië ontaardt in moddergevecht
Gouverneur Gray Davis van de Amerikaanse staat Californië suggereerde de afgelopen dagen dat justitie de beschuldigingen tegen filmacteur Arnold Schwarzenegger over zijn vermeende misdragingen tegenover vrouwen, onderzoekt. „Het gaat om onwettig gedrag en het recht moet z’n loop hebben”, aldus Davis, die hoopt dat een meerderheid van de kiezers in Californië morgen stemt tegen zijn vervanging.
Californiës meest invloedrijke krant The Los Angeles Times publiceerde eind vorige week de onthullingen over Schwarzenegger, waar intussen nog enkele getuigenissen bij zijn gekomen. Verder zou de filmacteur zich vroeger bewonderend hebben uitgelaten over Adolf Hitler, vanwege diens redenaarstalent en vanwege het feit dat hij zich als telg van een eenvoudige familie had ontwikkeld tot machtig politiek leider.
Schwarzenegger ontkende alle beschuldigingen, maar bood later wel zijn verontschuldigingen aan voor gedrag dat misschien als „schofferend” zou zijn ervaren. „Ik vatte dat indertijd op als speels gedrag, maar begrijp intussen dat sommige vrouwen daar anders over denken”, aldus Schwarzenegger, die nu in heel Californië verkondigt dat hij een „nieuwe Arnold” is.
De voormalige Oostenrijkse bodybuilder doorkruiste de afgelopen dagen Californië in een bus, gevolgd door vier bussen Amerikaanse en internationale journalisten en televisieploegen. Mochten de kiezers morgen besluiten om gouverneur Davis naar huis te sturen, dan is de acteur volgens de peilingen de belangrijkste Republikeinse kandidaat.
Schwarzenegger verweert zich heftig tegen de beschuldigingen die tegen hem worden ingebracht. „Dat is het enige dat de Democraat Davis kan, tegenstanders afbreken. Maar hij weet niet hoe hij Californië moet besturen”, aldus Schwarzenegger.
Tijdens zijn campagnestops en in talrijke spots voor radio en televisie belooft hij „Californië aan de burgers te zullen teruggeven.” Wat hij daarmee precies bedoelt, blijft even onduidelijk als het grootste deel van zijn politieke programma. Zijn optredens vallen op door korte slagzinnen, onveranderlijk afgesloten met de kreet ”Astalavista” uit een van zijn films. Politieke vragen en verduidelijkingen gaat hij echter stelselmatig uit de weg.
Dat was ook de grootste grief van drie van zijn tegenstanders, die zaterdag in San Diego voor een debat bij elkaar kwamen. Het ging om plaatsvervangend gouverneur Cruz Bustamante, de populairste Democratische kandidaat om Davis eventueel te vervangen. Verder waren daar aanwezig de Republikein Tom McClintock, die weigerde om zijn kandidatuur op te geven ten gunste van Schwarzenegger, en om Peter Camejo, de kandidaat van de Groene Partij. Schwarzenegger was ook uitgenodigd, maar weigerde aan het debat deel te nemen. Hetgeen door de drie concurrenten als bijzonder zwak werd ervaren. „Hij weigert een inhoudelijk politiek debat omdat hij nauwelijks weet waarover het gaat”, meende Camejo.
Terwijl Schwarzenegger Californië doorkruiste per bus en gouverneur Davis voornamelijk het vliegtuig gebruikte, bleef vakbondsman Rudy Garcia in z’n hoofdkwartier in Los Angeles. Van daaruit organiseerde hij de afgelopen dagen een massale telefooncampagne om vakbondsleden én Latinostemmers aan te sporen tegen het afzetten van Davis te stemmen. „Niet dat ik zo’n groot bewonderaar van gouverneur Davis ben, maar als hij wordt weggestuurd is Schwarzenegger de grootste kanshebber. Dat betekent bij zo’n politiek onervaren figuur dat de staat Californië vanuit Washington bestuurd gaat worden door de Republikeinen - dat wil zeggen door de regering-Bush. Dat moet natuurlijk ten koste van alles voorkomen worden”, meent Garcia.