Binnenland

De Glind populair bij ontwikkelaar

Projectontwikkelaars en andere vermogenden azen op vrijkomende monumentale gebouwen in het voor Nederland unieke jeugddorp De Glind (gem. Barneveld). Er moeten maatregelen worden genomen om de samenhang van wonen en jeugdzorg te versterken, anders verliest het dorp zijn karakter.

ANP
6 October 2003 08:30Gewijzigd op 14 November 2020 00:36

Dat staat in een rapport dat onderzoeksbureau Alterra samen met de Wetenschapswinkel Wageningen UR op verzoek van de Regiegroep De Glind heeft gemaakt. Vandaag nam staatssecretaris Ross van VWS een kijkje in het dorp op de Veluwe, dat sinds 1927 bestaat. Volgens de onderzoekers heeft de bijzondere, langdurige hulp aan probleemjongeren in De Glind zeker toekomst, maar alleen als voorkomen wordt dat veel gebouwen in externe handen vallen en een andere bestemming krijgen.

De Glind is in 1927 opgericht door de vooruitstrevende gereformeerde dominee H. Rudolph. De Rudolphstichting is nu nog steeds beheerder van zo’n tachtig huizen en gebouwen in het dorp. De inkomsten van de stichting bestaan uit bijdragen van de diaconieën van de Gereformeerde Kerken. Door het teruglopend kerkbezoek vermindert dat bedrag elk jaar, zodat de stichting gedwongen wordt onroerend goed te verkopen.

In De Glind wonen gezinnen, die elk vier tot acht pleegkinderen jarenlang opvangen. De kinderen zijn te goed voor een gesloten inrichting, maar te zwaar gekwetst voor een gewoon pleeggezin. De jongeren worden aangemeld vanuit de jeugdhulpverlening. Een van de ouders van zo’n gezin krijgt voor die zorg een salaris. Naast de pleeggezinnen wonen er ook mensen in het dorp die niets met zorg te maken hebben. Er zijn scholen, een zwembad, winkels en een kerk. In De Glind is onder meer ook een kinderhospice en een logeerhuis voor zieke kinderen gevestigd.

Volgens de onderzoekers vergrijst het dorp. Oorspronkelijk moesten de pleeggezinnen De Glind na maximaal vijftien jaar verlaten, maar steeds meer mensen die niets met zorg te maken hebben, blijven wonen in de prachtige omgeving onder de rook van Amersfoort.

In De Glind kunnen nu nog 120 probleemkinderen terecht, maar door bezuinigingen en nieuw beleid zal hun aantal teruglopen tot ongeveer 40, verwacht Alterra. Dan is de opzet niet meer rendabel.

De onderzoekers adviseren om de bijzondere sfeer van De Glind beter te benutten. Er is ruimte voor een zorglandgoed en verschillende vormen van collectief wonen. Ook moet er een groen zorg- en werkcentrum komen, waar probleemjongeren leren en werken kunnen combineren. Daarmee wordt in De Glind al geëxperimenteerd in samenwerking met de reclassering. Vanuit het centrum zou ook het landschap onderhouden kunnen worden. De onderzoekers overhandigen hun rapport morgen aan burgemeester W. Burgering van Barneveld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer