Obama’s hoofdpunten
WASHINGTON (ANP) – Barack Obama begint aan zijn tweede en laatste termijn als president van de Verenigde Staten. Hij heeft een heel scala aan grote, soms oude, dossiers af te handelen. Een kort overzicht van de belangrijkste:
STAATSSCHULD: De overheidsfinanciën zullen net als in Obama’s eerste termijn een splijtzwam zijn tussen Democraten en Republikeinen. Afgelopen jaren konden de politici het niet eens worden over hoe de staatsschuld van bijna 16,5 biljoen dollar moest worden teruggebracht, wat begrotingscrises tot gevolg had. Obama wil onder meer hogere belastingen voor rijke Amerikanen. Veel Republikeinen zien daar niets in en snijden liever in overheidsuitgaven, waaronder de door Obama gekoesterde gezondheidszorg.
VUURWAPENGEWELD: Na het bloedbad op een basisschool in Newtown heeft Obama aangekondigd dat hij het vuurwapengeweld in de VS gaat beteugelen. Daarbij hoort onder meer strengere regelgeving voor wapenbezit. Obama wil onder meer zogeheten aanvalsgeweren verbieden en magazijnen voor meer dan 10 patronen. De plannen stuiten echter op groot verzet. De machtige wapenlobby NRA met miljoenen leden zal al zijn politieke invloed aanwenden om Obama’s maatregelen te dwarsbomen.
MIGRATIE: Obama wil een definitieve oplossing voor de naar schatting 11 miljoen illegale immigranten die in de VS wonen. Hij heeft beloofd het immigratiebeleid grondig te hervormen. Als het aan Obama ligt krijgen ze de mogelijkheid om op termijn Amerikaanse staatsburger te worden.
ECONOMIE: Een grote uitdaging voor Obama is het prille herstel van de Amerikaanse economie niet te verstoren, ondanks de grote bezuinigingen die nodig zijn om de gigantische staatsschuld terug te brengen. Tijdens zijn eerste termijn liep de werkloosheid enorm op, maar eind 2012 was het werkloosheidspercentage weer gedaald tot 7,8 procent. Voor 2013 is een lichte economische groei voorspeld. Op energiegebied wil Obama verder waar hij gebleven is: de VS zo min mogelijk afhankelijk maken van het buitenland en investeren in onder meer gaswinning in eigen land.
BUITENLAND: Obama wil minder van doen hebben met Europa en het blijvend instabiele Midden-Oosten. Hij heeft inmiddels zijn blik strak gericht op Azië en vooral op China, waar hij zowel kansen als bedreigingen in ziet. Obama wil daarom de diplomatieke relaties met China verbeteren, maar tegelijkertijd de Amerikaanse militaire en economische macht in de regio uitbreiden. Ook het nucleaire programma van Iran blijft een belangrijk dossier, waar met name Israël de VS aan zal blijven herinneren.