Economie

CPB-beoordeling geen struikelblok voor WAO-akkoord

Werkgevers- en werknemersorganisaties verwachten vrijdag een akkoord te sluiten over een nieuwe WAO. Overleg met rekenmeesters van het Centraal Planbureau (CPB) leidde donderdag niet tot aanpassingen van het voorliggende plan, hoewel de definitieve cijfers pas over ruim twee weken verschijnen.

ANP
18 January 2002 06:57Gewijzigd op 13 November 2020 23:22

Onderhandelaars verlieten donderdag lachend het informeel beraad bij de Sociaal-Economische Raad (SER). Vrijdag vergadert de voltallige WAO-commissie van de SER officieel. In die commissie zitten ook instanties die niet eerder bij het informele overleg waren. „Een aantal van hen zal nog wel de nodige vragen hebben”, aldus SER-voorzitter H. Wijffels.

Daarna moeten de vakbonden en werkgeversorganisaties het akkoord nog voorleggen aan hun achterban. De Tweede Kamer hakt uiteindelijk de knoop door.

In het plan dat nu voorligt, kunnen werknemers alleen in de WAO als ze meer dan 80 procent arbeidsongeschikt zijn. De instroom van WAO’ers moet minimaal tweederde minder zijn dan nu. Daardoor kunnen de kosten volgens berekeningen van de SER met ruim 2 miljard euro omlaag.

Over de kosten was donderdag veel te doen. Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken had uitgerekend dat de nieuwe WAO juist twee miljard euro duurder zou zijn. Zijn eigen minister, PvdA’er Vermeend, zei echter nadrukkelijk geen waarde te hechten aan deze cijfers van Hoogervorst (VVD). Hij wilde wachten op CPB-cijfers.

Later draaide de staatssecretaris bij. „Volgens Hoogervorst zijn dit ook geen officiële berekeningen van het SER-advies. Hij wil ook afwachten waarmee het CPB komt”, stelde een woordvoerster van de minister.

De vakbonden hebben voor elkaar gekregen dat nieuwe WAO’ers een iets hogere uitkering krijgen. In plaats van 70 procent van het laatste jaarloon, krijgen ze dan 75 procent van de gemiddelde laatste drie jaar.

Mensen die minder dan 80 procent arbeidsongeschikt raken, blijven in dienst van hun baas. Deze kan zich bijverzekeren voor de extra kosten van de loondoorbetaling. Maar de werknemer moet wel meewerken aan het vinden van een meer geschikte baan. Werkgevers hebben wel afgedwongen dat zij niet langer een boete krijgen (de zogeheten Pemba-premie) als een werknemer arbeidsongeschikt wordt.

GroenLinks-Kamerlid Harrewijn is tevreden over het SER-akkoord zoals het er nu lijkt uit te gaan zien. Hij noemt het historisch dat de uitkeringen voor duurzaam volledig arbeidsongeschikten worden verhoogd. Wel vindt hij het kwalijk dat mensen die slechts gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, de kans lopen in de bijstand terecht te komen. De andere politieke partijen wilden donderdag nog niet reageren op de plannen.

De verzekeraars betwijfelen of de nieuwe opzet leidt tot minder nieuwe WAO’ers. Nu al is bijna de helft van de mensen die in de WAO komen volledig arbeidsongeschikt. „Als je de regelgeving verandert, worden mensen nog niet gezonder”, aldus voorzitter B. Starink van de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde in een eerste reactie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer