„Bevrijden gekidnapte is bizar zakendoen”
LELYSTAD (ANP) – Het vrij krijgen van gekidnapten vergt een lange adem en het onderhandelingsproces is „een bizarre manier van zakendoen”. Dat zei directeur Hans Slaman van International Security Partners donderdag tegen het ANP. Volgens hem helpt een onrustige situatie zoals die nu in het West-Afrikaanse land Mali daar niet bij.
„Je hebt het over mensenlevens en je kent je tegenpartij niet. Dat is een vreemde situatie als je onderhandelt”, aldus Slaman. Hij was een van de onderhandelaars die de deels Nederlandse bemanning vrij kregen van het Belgische schip De Pompei. Dat schip werd in 2009 gekaapt voor de kust van Somalië. Het Belgische schip en zijn bemanningen kwam na 10 onderhandelingsweken vrij. „Dat was echt heel snel.”
Volgens hem kunnen onderhandelingsprocessen maanden en soms wel jaren duren, door trucs en tactieken van de ontvoerders. Ook politieke onrust in een land kan het proces behoorlijk vertragen. Slaman kent ook situaties als in Algerije of Mali. „Het zijn moeilijke en ingewikkelde onderhandelingen. Je legt contact, je wil een teken van leven en dan start het proces.”
Een groep, die zich vaak presenteert als terreurbeweging, komt vaak met extreem hoge eisen, die bijna niet in te vullen zijn. „Op voorhand is nooit goed te duiden of het echt om terroristen gaat of dat het gewoon criminelen zijn. Een terreurgroep wordt natuurlijk serieuzer genomen.” De eiser moet zijn eisen behoorlijk naar beneden bijstellen en dat kost veel tijd, aldus Slaman.
In veel Afrikaanse landen heersen corruptie en wetteloosheid. „In dat soort klimaten, waar het economisch instabiel is, gedijen ontvoeringen en gijzelingen”, aldus Slaman. Als bedrijf moet je daarop zijn voorbereid, vindt Slaman, door goed na te denken over de risico’s. „Waar moet je op letten in je beveiliging, en hoe ga je met bijvoorbeeld gijzelingen om?” Niet betalen, wordt vaak geroepen. Slaman: „En dat klopt helemaal. Maar aan de andere kant: het zal je dochter, zoon of vader maar zijn.”