Kerk & religie

Dr. Visser voor CSFR: Godsverduistering dringt door in zuil

DELFT – „De Godsverduistering dringt langzaam maar zeker door in de reformatorische zuil. De stem van God wordt steeds meer gesmoord in het door ons bedachte systeem. Hij laat van Zich horen, maar wij moeten er altijd iets van een bepaalde beleving bij horen.”

Van een medewerker
17 January 2013 11:12Gewijzigd op 15 November 2020 01:24
Dr. P. J. Visser   Foto André Dorst
Dr. P. J. Visser Foto André Dorst

Dat zei dr. P. J. Visser, predikant van de Noorderkerk van de protestantse gemeente in Amsterdam, gisteravond in een lezing voor het CSFR-dispuut Johannes Calvijn te Delft. De afdeling van de christelijke studentenvereniging hield haar laatste lezing van het halfjaarthema over Godsverduistering.

Te veel aandacht voor regeltjes in het geloof zijn de oorzaak van Godsverduistering, zo klonk het in de inleiding op de lezing van dr. Visser. Regels zijn weliswaar nodig, maar mogen geen doel op zich zijn. De lector haakte daar meteen op in. „Het woord Godsverduistering is aan het eind van de 20e eeuw opgekomen en is nu weer een beetje zoekgeraakt”, zei hij. Toch heeft de Godsverduistering doorgezet, zeker in de reformatorische zuil. „God begint te wijken uit het leven. Jullie studenten moeten daarop bedacht zijn. Zeker wanneer je geconfronteerd wordt met wat anders dan je van huis uit hebt gehoord. Je kunt dan in vertwijfeling uitroepen of God er überhaupt wel is.”

Toch laat God van Zich horen, vervolgde dr. Visser, tot op de dag van vandaag. Daarin verschilt Hij van de afgoden. „God roept de van Hem afgevallen mens tevoorschijn en laat hem Zijn stem horen. En als Hij Zich laat horen door Zijn Woord en Geest, is er geen ontkomen aan. Dan geeft dat een zeker weten en vertrouwen. De Geest getuigt dan met onze geest.”

Dat zit dan niet in je hart maar tussen je oren, aldus de Amsterdamse predikant. „Je gelooft God op Zijn Woord. Geloven is niet iets gewoons of een logisch gevolg, maar geeft verlichte ogen van het verstand. Wij willen er altijd iets van het hart bij hebben. Maar dat hart zit tussen onze oren.”

Dat je er met je hart moet inkomen, is een drempel die in de reformatorische gezindte wordt opgeworpen, gaf de lector als antwoord op een vraag van een student. „Het gaat erom wat Hij tot mij gezegd heeft. Daar moet je in volharden. Door te wachten op emotie word je zo koud als een kikker.”

Geloof en gevoel vergeleek hij met een auto en een aanhangwagen. De auto is het geloof, de aanhangwagen is het gevoel. „Die laatste moet je niet voor de auto zetten, want dan komt er niets van terecht. Je wordt als goddeloze gerechtvaardigd, zonder gevoel. Als God van Zich laat horen is dat wel een ervaring. Maar niet een ervaring op grond van je gevoel.”

Het komt er volgens de predikant op aan of je Zijn stem verneemt. „Zoek Hem in Zijn Woord. Als de Geest je daarin niet leidt, hebben andere geesten je te pakken.” Bidden om de Geest noemde hij geen doekje voor het bloeden. „Het is de enige weg.” Verder: God laat Zich niet alleen horen maar ook zien. „Woorden en daden worden zichtbaar in je leven, al blijft dat kwetsbaar. Toch kan God iets doen in je leven dat van niemand anders kan zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer