Economie

Moberg probeert het met charmeoffensief

Bloed zal het niet hebben gekost, zweet en tranen zeker. Na zeven maanden speuren en spitten zegt Ahold zijn boeken weer op orde te hebben. Tijd voor een charmeoffensief van het grootgruttersconcern. „Nederland is een land met nuchtere mensen en harde werkers.” Dat klinkt al veel beter dan: „Ik stap op als ik dit salarispakket niet krijg.”

3 October 2003 13:00Gewijzigd op 14 November 2020 00:36
ZAANDAM – Ahold topman Moberg wil weer echt aan het werk. „We hebben meer tijd met bankiers, juristen en accountants doorgebracht dan passend is voor een kruidenier.” FotoANP
ZAANDAM – Ahold topman Moberg wil weer echt aan het werk. „We hebben meer tijd met bankiers, juristen en accountants doorgebracht dan passend is voor een kruidenier.” FotoANP

Anders Moberg, tegen wil en dank misschien wel de bekendste topman van Nederland, zette donderdag bij de -lang uitgestelde- presentatie van de jaarcijfers over 2002 zijn beste beentje voor. De Zweed, die in het Engels communiceert, wenste de massaal uitgerukte pers in het Nederlands goedemorgen. Nee, een voorkeur voor een Nederlandse voetbalclub heeft-ie nog niet, maar „mijn plaats is hier in Nederland. Ik ben niet op thuisreis naar Zweden.” Enzovoort.

De opluchting in Zaandam was merkbaar, een paar handenvol grimmig kijkend bewakingspersoneel ten spijt. Het verlies van 1,2 miljard dollar -voor het eerst rode jaarcijfers in de concernhistorie- is ernstig, de supermarkten in Spanje draaien belabberd, de Amerikaanse cateraar US Foodservice blijkt door de jarenlange fraude met inkoopkortingen weinig winst te maken en zo nog wat misère.

Maar het lek is zo goed als boven water, predikte Moberg. Hij wil een dikke streep onder het verleden zetten. Dat kan ook, vindt de Zweed. Ahold is een sterk concern, en hij wil dat op de rails zetten. „We hebben meer tijd met bankiers, juristen en accountants doorgebracht dan passend is voor een kruidenier.” Ook dat was te zien: tal van Ahold-medewerkers zaten met bleke gezichten en kleine oogjes te luisteren naar Moberg. „Velen van ons hebben nachten en weekeinden doorgewerkt en vakanties opgegeven.”

Hoe de strategie plus financiële onderbouwing eruit komt te zien, zal de wereld pas de komende weken vernemen, bij de presentatie van de halfjaarcijfers 2003 en opnieuw een aandeelhoudersvergadering. Wel is duidelijk dat Moberg „door de gehele onderneming” veranderingen wil doorvoeren.

Aan een antwoord op de vraag of de zittende leden van de raad van bestuur, J. Andreae, W. Grize en T. de Raad, die ook tijdens de periode van geknoei in de concerntop zaten, zich dienen te beraden op hun positie, brandde niemand zijn vingers. Zowel justitie in Nederland als in de VS doet nog onderzoek naar mogelijk geheime afspraken rond Ahold-joint ventures. Grize, baas van de Amerikaanse activiteiten, beleed als „rechtgeaard katholiek” wel met een bepaald „schuldgevoel” rond te lopen. Andreae, directeur van Ahold Europa, vindt het niet goed dat Ahold op een duiventil gaat lijken waar iedereen zomaar uitvliegt.

Ahold leeft nog en dat is voor velen een hele opluchting. De Vereniging van Effectenbezitters, doorgaans zeer kritisch, is voorzichtig optimistisch over de resultaten van het supermarktconcern. „De onderliggende lijn is goed”, aldus woordvoerder J. Leenaers. „Het concern lijkt goed te functioneren.” Toch wil ze niet te vroeg juichen. „Volgende week levert Ahold het Amerikaanse jaarverslag in. Daar staan veel meer resultaten in vermeld. We zullen het goed bestuderen. De cijfers van Ahold in de VS zijn nog niet goedgekeurd.” Volgens Leenaers moeten de cijfers over het eerste halfjaar van 2003 aangeven of het ook echt beter gaat met Ahold.

Eind oktober is er weer een aandeelhoudersvergadering van het supermarktconcern. De aandeelhouders moeten formeel instemmen met de resultaten. Daar wil de VEB verder ingaan op de beloningsstructuur van topman Moberg. Het is de VEB nog steeds niet duidelijk hoe die in elkaar zit. De VEB zal niet de enige zijn met vragen rond Ahold. Daarvoor liggen er te veel brokstukken. Moberg is er klaar voor. „Ik wil worden beoordeeld op mijn prestaties.” Aan die woorden zal hij worden gehouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer