Kamer steunt Mali-beleid van regering
DEN HAAG (ANP) – Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter het Mali-beleid van het kabinet. Dat bleek woensdagavond in een debat in de Kamer. Maar er werden wel een aantal kanttekeningen geplaatst.
De regeringscoalitie steunt het Franse militaire ingrijpen in Mali om een opmars van radicaalislamitische groepen te stoppen. Volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken „slaat de schrik je soms om het hart” als je ziet hoeveel jihadistische bewegingen actief zijn van Nigeria tot Somalië.
Het kabinet maakte eerder op de avond in een brief nog bekend geen bezwaar te hebben tegen de inzet op korte termijn van transportvliegtuigen om Frans materieel naar buurlanden van Mali te vervoeren. Dat gebeurt in het kader van een bestaand samenwerkingsverband tussen de Benelux-landen, Frankrijk en Duitsland; het gaat niet om deelname aan de militaire missie van de Fransen.
Hoewel er breed begrip is in de Kamer voor de Franse actie, vroegen onder meer het CDA en de SP zich af hoe lang de missie gaat duren. Volgens planning moet een West-Afrikaanse veiligheidsmacht binnen enkele weken het werk van de Fransen overnemen, maar niet duidelijk is precies wanneer.
Ook over de EU-trainingsmissie van het Malinese leger bestaan zorgen. Verscheidene partijen wilden weten wie er getraind gaan worden. Militairen pleegden vorig jaar een coup in Mali en de democratie is nog niet hersteld. Het leger is corrupt en gedemotiveerd, stelde Raymond de Roon van de PVV.
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken snapt de kritiek, maar wees op de complexiteit van de problemen. „We proberen hier het grondwerk te verrichten zodat Mali een kans heeft om zich straks met internationale steun en met name Afrikaanse steun beter te ontwikkelen.”
Kritiek was er op de mogelijke hervatting van de ontwikkelingshulp aan het Afrikaanse land. Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking wil de hulp gaan intensiveren. Er komt in eerste instantie steun voor ziekenhuizen en mensenrechtenorganisaties. Daarmee is een bedrag van 1 miljoen gemoeid. Ploumen benadrukte dat ze niet denkt aan hervatting van de hulp aan de Malinese overheid.